Nove kamenolome ne otvarati blizu naselja

Nova eksploatacijska polja se ne bi trebalo otvarati u blizini naselja (A. POKRAJAC)
Nova eksploatacijska polja se ne bi trebalo otvarati u blizini naselja (A. POKRAJAC)

Predstavnici inicijative građana koji se bave problemima u radu kamenoloma i predsjednica udruge Zelena Istra Dušica Radojčić sastali su se u pulskom sjedištu Istarske županije s Alenom Damijanićem, pročelnikom županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo i Denisom Kontošićem, višim savjetnikom za energetiku i rudarstvo u tom odjelu.

Raspravljali su o Rudarsko geološkoj studiji potencijala i gospodarenja mineralnim sirovinama Istarske županije - dokument koji je u javnoj raspravi do 3. siječnja 2014.

Podsjetimo da je prvotni rok za ovu raspravu bio od 3. do 17. prosinca, a naknadno je produžen do 3. siječnja. Resorni pročelnik izjavio je ranije da je glavni razlog produljenja roka želja da se rasprava provede na maksimalno transparentan način.

Damijanić i Kontošić iznijeli su da je izrada jedne takve studije potrebna da se po prvi puta prezentira potpun pregled postojećeg stanja i potencijala na području gospodarenja mineralnim sirovinama.

Radojčić je upozorila da u studiji uopće nisu razmotreni negativni učinci eksploatacije mineralnih sirovina na druge gospodarske djelatnosti, kao što nisu ni na jednom mjestu kvantificirane štete na nekretninama u blizini kamenoloma i njihov pad vrijednosti.

"Nova eksploatacijska polja se ne bi trebalo otvarati u blizini naselja, vrijednih krajobraza, vodozaštitnih zona i zaštićenom obalnom pojasu", dodala je Radojčić.

Sastanak su zaključili pozivom građanima da se u što većem broju uključe u javnu raspravu da bi utvrdili potrebe i artikulirali rješenja kojima bi se izbjegli problemi u budućnosti. Najavljeno je održavanje još jednog javnog izlaganja studije, na koje će biti pozvani predstavnici Ministarstva gospodarstva i Ureda državne uprave, kada će sve zainteresirane strane moći postaviti pitanja i dati svoje prijedloge. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter