Nove kamene skulpture nastaju na Montrakeru

Montraker 2011. (M. MIJOŠEK)
Montraker 2011. (M. MIJOŠEK)

Četiri studentice i jedan student likovnih i umjetničkih akademija iz Hrvatske, Slovenije i Italije 3. rujna okupit će se u jedinstvenom ambijentu vrsarskog starog kamenoloma Montraker, gdje će dva tjedna pod stručnim vodstvom renomiranih kipara izrađivati kamene skulpture namijenjene tamošnjim javnim površinama i turističkim objektima. Međunarodna kiparska škola ove će godine doživjeti svoje 22. izdanje.

- Ponosni smo na dugovječnost i kvalitetu manifestacije, kao i na njen značaj u turističkoj ponudi, koji je najopipljiviji u skulpturama koje ostaju u trajno vlasništvo Vrsaru. Kroz sve ove godine napravili smo galeriju kamenih skulptura na otvorenom. Osim toga, u posebnom prostoru gosti imaju priliku gledati kako iz kamenog bloka nastaje skulptura i dogodine je pronaći na nekoj od lokacija, rekla je Natalija Vugrinec, direktorica Turističke zajednice Vrsara na konferenciji za novinare. Pritom je istaknula i pomoć svih onih koji godinama pomažu u radu škole, od glavnog organizatora - porečkog Pučkog otvorenog učilišta, Kamen Pazina, donatora materijala za skulpture, do turističke tvrtke Maistra.

Umjetnički voditelj škole desetu godinu zaredom je akademski kipar Peruško Bogdanić, ujedno i mentor studentice Georgette Ponté sa zagrebačke akademije likovnih umjetnosti. Ostali će studenti, Silvester Ninić s Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, Srna Krstulović s Umjetničke akademije u Splitu, Urška Sršen s Akademiju za likovnu umjetnost u Ljubljani i Marija Marković s Likovne akademije u Veneciji raditi pod mentorstvom Želimira Hladnika, Nikole Džaje, Metoda Frlica, Giuseppea Le Brune i Roberta Pozzobona. Praktičnu pomoć u radu studentima pružat će dosadašnji dugogodišnji suradnici, akademski kipar Petar Dolić, te kamenoklesari Mario Rakovac i Milan Mendiković.

- Drago mi je što u školi sudjeluju dugogodišnji mentori. Profesor Frlic razradio je projekt obnove fontane unutar osnovne škole u Vrsaru, što je jedan od odmaka koje škola radi da što više zaživi s lokalnom zajednicom, rekao je Bogdanić.

Andi Bančić iz POU-a predstavio je katalog kiparske kolonije s naglaskom na lanjsku godinu, u kojemu su predstavljene skulpture s lanjske kolonije, te karta s lokacijama svih dosadašnjih skulptura. Svi studenti u školi sudjeluju prvi put, a skulpture moraju završiti do 14. rujna. Predstavljanje sudionika, osim u kamenolomu, održat će se i kasnije istog dana na ribarskoj fešti na rivi. Do tog datuma posjetitelji imaju prilike pogledati kako nastaju radovi, i to svakoga dana od 8 do 12 i od 16 do 19 sati. Međunarodna kiparska škola nastala je iz ideje Josipa Diminića i Drage Orlića, koji su tražili način obogaćenja kulturne ponude Vrsara i tako iskoristili postojeći napušteni kamenolom iz kojega se, između ostalog, vadilo kamenje za izgradnju Venecije. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter