Nove inicijative za povratak teretnjaka na Sočergu

Buzetski vijećnici
Buzetski vijećnici

O presedanu kojim je Slovenija svom prijevozniku nedavno omogućila prijelaz teretnjacima preko Sočerge do Buzeta, veće težine od dozvoljene, usprkos zabrani koju je sama uvela, razgovaralo se i na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća Buzeta. Oporbeni vijećnik Vlatko Mrvoš (HNS) upitao je što je Grad Buzet poduzeo kako bi Slovenija ukinula zabranu prometovanja za teretna vozila teža od 7,5 tona preko graničnog prijelaza Sočerga.

- Ovaj ustupak slovenskom prijevozniku samo potvrđuje da zabrana prometovanja teretnjaka preko Sočerge nije pitanje statike ceste, već čiste politike i mi tražimo da se od Slovenije ishoduju isti uvjeti za naše tvrtke, istaknuo je Mrvoš.

- Bez obzira na nezadovoljstvo naših prijevoznika, drago mi je da je jedna slovenska tvrtka dobila mogućnost prijelaza, što znači da se voziti može i da nikakvih fizičkih prepreka za to nema, rekao je gradonačelnik Siniša Žulić. Podsjetio je na brojne napore poduzete da se kroz Sočergu ponovo uspostavi teretni promet te najavio da su pokrenute nove inicijative jer osim hrvatskoj to ograničenje teretnog prometa kroz Sočergu nanosi velike štete i slovenskoj strani.

IDS-ov vijećnik Aleš Nežić upozorio je na problem vezan uz Hrvatsku poštu s obzirom da se pošta u ruralnim područjima dostavlja jednom tjedno, dok se u kolovozu dogodilo da je dostavljena jednom u tri tjedna. Problem je što su ljudi dobili uplatnice nakon što je istekao rok plaćanja.

Armanda Sirotić (lista IDS-Zeleni-HSU) prenijela je zabrinutost mještana Franečića jer se po nedavno rekonstruiranoj cesti od gradskog deponija Griža kroz naselje Franečići počelo puno brže voziti, pa se pitaju što će se dogoditi kada profunkcionira pretovarna stanica Griža i kad se 10-tonski kamioni budu počeli spuštati kroz naselje, hoće li se ograničiti brzina. "Jedini način da se na toj dionici uspori promet je postavljanje ležećih policajaca", uzvratio je Žulić.

IDS-ov vijećnik Igor Gržinić prenio je upite mještana Vrha kad će se priključiti na kanalizaciju koja je izgrađena prije godinu dana. Prema informacijama IVS-a, istaknuo je Žulić, ta bi se procedura trebala pokrenuti u relativno kratkom roku. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter