Nove ideje za napuštene građevine u pulskom Rojcu

Predstavnici deset europskih gradova razgovarat će o mogućnostima upotrebe napuštenih zgrada
Predstavnici deset europskih gradova razgovarat će o mogućnostima upotrebe napuštenih zgrada

"Open Spaces for Sharing and Imagination" naziv je međunarodne konferencije koja će se u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc održati 27. i  28. travnja. Dvadeset izlagača iz Pule, Zagreba, Ajdovščine, Beograda, Berlina, Lisabona, Bilbaoa, Bordeauxa, Londona, Oberhausena i Liepaje razgovarat će o mogućnostima upotrebe napuštenih zgrada i predstaviti primjere dobre prakse iz svojih gradova.

Primjeri kulturnih centara

Prvi je dan posvećen konferenciji "Kreativni načini korištenja napuštenih zgrada – primjeri iz kojih možemo učiti" koju Zelena Istra organizira u okviru projekta "New Ideas for Old Buildings (Nove ideje za stare zgrade)". Dan kasnije na redu je tematiziranje odnosa društveno-kulturnih centara i zajednice na konferenciji "Društvene inovativne prakse i prostori suradnje".

Gosti iz Njemačke, Portugala, Španjolske, Ujedinjenog kraljevstva i Francuske predstavit će svoje inspirativne primjere kulturnih centara smještenih u napuštenim građevinama. O dobrim primjerima uvrštavanja neplaniranih (privremenih) načina korištenja prostora u službene planove govorit će Iva Čukić, predstavnica organizacije "Ministarstvo prostora" iz Beograda. Arhitekt Dinko Peračić, koji je sa svojim timom izabran da predstavlja Hrvatsku na Venecijanskom bijenalu arhitekture, prezentirat će projekt "We need it - we do it/To trebamo - to radimo". Najavljena je i panel podrška javne uprave inicijativama predstavnika civilnog društva za ponovnu upotrebu napuštenih građevina.

Drugog dana će na temu "Treći prostori" o javnim prostorima susreta i suradnji govoriti Fred Garnett, konzultant i suradnik Sveučilišta u Londonu i Christiaan Weiler, arhitekt i suradnik Darwin centra iz Bordeauxa. Predavači će se osvrnuti na takozvane "pametne gradove" i participativno planiranje prostora za održive zajednice.

Rojc kao poveznica

Primjer uspješne suradnje gradske uprave i zajednice u revitaliziranju i stavljanju u javnu funkciju napuštenih prostora u Lewishamu prezentirati će Paul Chapman (London Borough of Lewisham). Praktične primjere ekološke tranzicije k održivim zajednicama iznijet će Eugen Vuković iz Zelene akcije Zagreb, Werner Wiartalla iz Ufa Fabrik Berlin, Jean Pierre Brossard iz Darwin centra Bordeaux i Chloé Rivolet iz Cooperative des Tiers Lieux. Zasebna tema su društvene inovacije i kolaborativni prostori, o čemu će predavanja održati Mirna Karzen iz Laboratorija za društvene inovacije, Anne San Miguele i Ruth Mayoral (ZAWP Bilbao) i Matija Raos (Hrvatsko društvo nezavisnih profesionalaca).

Poveznicu s DC-om Rojc i Gradom Pulom dat će predstavljanje Otvorene platforme Rojc i gradskih kulturnih projekata koji doprinose revitalizaciji gradskih prostora. Kao uvod cijelom događaju, 27. travnja bit će otvorena izložba s prikazom vizija mogućeg razvoja Rojca, uz premijerni prikaz kratkog animiranog video filma "Rojc 2020", snimljenog u produkciji Jadranske animacije. Više informacija moguće je pronaći na web portalu rojcnet.pula.org. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter