Nove i stare snage u Puli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je službeni dio koncertne sezone u Rock Caffeu gotov, u petak navecer održan je "koncert iznenadenja" - nastupio je vrsni rijecki gitarist Alen Brentini. Koncert je zapoceo pracen svojim ocem Vjekom Brentinijem, a nastavio u društvu prijatelja - americkog klavijaturista Michaela T. Rossa.

On je gostovao na Brentinijevom prvom solo albumu iz 2008., te na drugom, instrumentalnom albumu, koji bi na jesen trebao izaci u SAD-u. Vec nakon uvodne Claptonove "Layle" Brentini je uspostavio dobru komunikaciju s publikom, a koja je postajala još bolja kako je nastup odmicao. Tijekom veceri svoje gitaristicko umijece pokazao je odsviravši obrade skladbi grupa poput Cream, Bon Jovija, Europe, Dire Straitsa ili Whitesnakea, a predstavio je i svoj autorski materijal.


Glazbene snage Gradske radionice
Koncert na kojem su se predstavili bendovi proizašli iz Odjela za glazbena istraživanja pulske Gradske radionice - G.R.O.Z.G.I., u petak se navecer održao u maloj sali kluba Uljanik. Tu su se predstavili bendovi ciji su clanovi uglavnom i aktivni clanovi Gradske radionice, te u Rojcu imaju svoju prostoriju gdje mogu vježbati i stvarati svoju glazbu.

Raspon stilova na koncertu u petak kretao se negdje izmedu funka i malo žešceg rocka, za što su prije svega zaslužni nenajavljeni gosti, bend Udav - koji su se prvo udružili s clanovima bivše grupe Waterflame da bi izveli "We Will Rock You" i "Sympathy For The Devil", te potom sami nastavili u svom hardcore stilu, što je sve na koncu slicilo na jednu veliku zafrkanciju.

Priliku su dobili i Fault, hard rock bend sastavljen od bivših clanova Waterflamea, a predstavljanje glazbenih snaga Gradske radionice priveli su kraju nove snage Bendover - još jednom malo promiješavši funk i klasicni rock.



Negdje pred kraj na binu se ugurao i još jedan, za sada neimenovani bend koji cine glazbenici iz bivšeg Equinoxa, zatim Bendovera, uz Pitzeka na bubnjevima, dok je vokalist Marko Coric iz Pantera Tribute Banda. Nastupili su i Fancy Filter, bend koji nije dio Gradske radionice, ali zato ga cine iskusni glazbenici koji su svirali ili sviraju u drugim pulskim sastavima.

Koncert je otvoren nastupom, bolje reci performansom Isobel, violinistice najpoznatije po suradnji s Darkom Rundekom, koja je odsvirala jednu Bachovu sonatu. Bio je to za ovakvo mjesto neobican, ali nimalo slucajan izbor. Kako nam je rekla, ocekivala je da je nitko nece slušati, što se uglavnom i obistinilo jer je u njenoj izvedbi uživalo možda pet ljudi, no htjela je namjerno pokazati nešto drukcije.

Svirala je obucena u kostim iz 18. stoljeca koji je sama izradila, dok su joj noge bile vezane, cime je željela pokazati da se od nekih stvari u životu ne može pobjeci koliko god teške bile. Ono što je cijelom dogadaju najviše nedostajalo bio je voditelj koji bi predstavio bendove i jasno i glasno kazao onim manje upucenima kojim su se povodom tu okupili.



Žestoka premijera

Subotnja je vecer u Mimozi bila metalski žestoka, do krajnjih granica, a kako i ne bi kada su nastupile lokalne snage - Infernal Tenebra s predgrupom Arthrone. Infernal Tenebra vec imaju iza sebe desetak godina staža i jedan objavljeni album, dok je Arthroneu ovo bio prvi nastup.

Infernal Tenebru cine pjevac i gitarist Darko Etinger, basist Paolo Grizonic, gitarist Ivo Petrovic, dok po bubnjevima lupa Sandi Orbanic. Nastup u Mimozi iskoristili su da prvi put predstave, i to u cijelosti novi album "New Formed Revelations", izvevši svih osam pjesama.



Kako su nove skladbe kombinirali sa starim materijalom, možemo samo reci da nema neke velike razlike izmedu starih i novih stvari jer ih sve krasi brutalno Etingerovo pjevanje i zaglušujuci instrumentalni dijelovi uz, na trenutke melodicne gitarske dionice, pa sve zajedno ispada prilicno žestoko, što se culo i na ovoj premijeri u Mimozi.

Infernal Tenebru i Arthrone povezuje gitarist Ivo Petrovic, koji u Arthroneu nastupa uz klavijaturista Dražena Cvjetkovica, bubnjara Dušana Kranjca i basista Igora Božuškovica Vigora. Sve su to mladi glazbenici koji inace sviraju u drugim bendovima, a po onom što smo culi, želimo im da ne zapostave rad na ovom progressive metal projektu. U polusatnom nastupu izveli su autorske kompozicije, i to instrumentale, što je prilicno hrabra odluka, a te skladbe sve redom zvuce jako dobro i uvježbano.


Podijeli: Facebook Twiter