Nove dionice Arene na Zagrebačkoj burzi od 6. lipnja

(Mate ĆURIĆ)
(Mate ĆURIĆ)

Nakon uspješno provedene međunarodne javne ponude nove tranše dionica, hotelijersko društvo Arena Hospitality Group, nekadašnji Arenaturist sa sjedištem u Puli, izdat će 1.854.971 novu dionicu po cijeni od 425 kuna po dionici, čime će Društvo prikupiti 788.362.675 kuna novih sredstava (prije odbitka troškova). Uoči javne ponude koja je trajala od 15. do 25. svibnja, upravo su najavljivali namjeru prikupiti između 600 i 750 milijuna kuna (nakon odbitka troškova) izdavanjem do dva milijuna novih redovnih dionica po cijeni između 400 i 500 kuna po dionici. Očekuje se da će trgovanje novim dionicama na Zagrebačkoj burzi započeti 6. lipnja ili oko tog datuma.

Refinancirati dug

Najvećem dioničaru Arene, društvu PPHE Hotel Group Limited, koje sad neizravno drži 77 posto temeljnog kapitala, putem njegovog društva kćeri u stopostotnom vlasništvu bit će izdano 141.883 nove dionice, čime će zadržati većinski paket od 51,97 posto udjela u temeljnom kapitalu Arene. Arena, pak, dijelom prikupljenog novog kapitala namjerava od PPHE Hotel Grupe preuzeti preostalih 12 posto udjela u društvu Sugarhill Investments B.V. nakon čega bi u neizravnom vlasništvu imali cjelokupno poslovanje PPHE Grupe u Njemačkoj i Mađarskoj. Usto, svježim novcem, najavljuju iz uprave Arene, namjeravaju ubrzati planirane obnove svojih smještajnih objekata u Hrvatskoj i širiti poslovanje u regiji, ali i otplatiti i refinancirati dug Arene, uz eventualno povoljnije uvjete financiranja.

- Zadovoljni smo što je Arena ostvarila još jedan važan cilj u transformaciji u međunarodno hotelijersko društvo s dobro balansiranim porfteljom. Nakon uspješnog "road showa", tijekom kojeg je naš tim posjetio niz postojećih i potencijalnih ulagatelja u gradovima kao što su Zagreb, Ljubljana, London, Stockholm, Tallinn i Beč, baza naših dioničara se proširila. Zadovoljstvo nam je što su više od 20 posto novih dionica upisali međunarodni ulagatelji. Prikupljen novi kapital omogućit će ubrzavanje naših investicijskih planova usmjerenih na obnovu postojećih smještajnih objekata te realizaciju daljnjeg razvoja Arene u srednjoj i istočnoj Europi. Zahvaljujemo se postojećim dioničarima na njihovom povjerenju u našu ponudu te upućujemo dobrodošlicu novim ulagateljima koji će postati dio naše razvojne priče, izjavio je Boris Ivesha, predsjednik Upravnog odbora Arene.

Financijski savjetnici

Arenina ponuda dionica prva je javna ponuda hrvatskog hotelijerskog društva te najveće prikupljanje sredstava jedne hrvatske kompanije nakon 2007. godine. Financijski savjetnici Areni su u ovom projektu bili Interkapital vrijednosni papir, UniCredit Bank AG i Zagrebačka banka, djelujući kao zajednički globalni koordinatori. Pravni savjetnici su Porobija&Porobija i Norton Rose Fulbright, dok su Bogdanović&Dolički i Hogan Lovells savjetovali zajedničke globalne koordinatore.

Arena Hospitality Group, hotelijersko društvo koje posluje u Hrvatskoj, Njemačkoj i Mađarskoj, u portfelju ima 27 objekata u vlasništvu, suvlasništvu, zakupu ili pod upravljanjem, s više od 10.000 smještajnih jedinica u Berlinu, Kölnu, Nürnbergu, Budimpešti te Puli i Medulinu. Imaju ekskluzivno pravo upravljanja i razvoja uglednog međunarodnog brenda Park Plaza u 18 zemalja srednje i istočne Europe. PPHE Hotel Grupa jedan je od najvećih vlasnika i upravitelja međunarodno brendiranih hotelskih soba više i visoke kategorije u središnjem Londonu. (Duška PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter