Nove cijevi vodovoda i kanalizacije stižu i u neuređenu periferiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Čim se vremenske prilike stabiliziraju zahuktat će se radovi na periferiji Valbandona prema Šuridi, gdje Općina Fažana investira u kanalizaciju i vodovodnu mrežu. Naselje zvano Čizma, zapravo ogranak Puljske ceste s 20-ak kuća, koji je stihijski nastao bez ikakvog plana prije deset i više godina, na taj način konačno dobiva infrastrukturu, vodu i odvodnju, na propisan i reguliran način.

Radovi ne obuhvaćaju oborinsku odvodnju

Čizma je čudan naziv za naselje, ali su ga općinari radi lakšeg snalaženja njime krstili zbog njegovog tlocrtnog oblika. Iako se nalazi tik uz Puljsku cestu na ulazu u Valbandonu šira je javnost za njega saznala tek nakon poplave u ljeto 2014. godine kada su se bujice uslijed silnih oborina s Vodnjanske ceste kroz šumu i poljoprivredne parcele slile u ovo područje. O količinama vode govori i činjenica da su danima vatrogasci i fažanski komunalci ispumpavali vodu preko županijske ceste prema moru.

A kada pišemo da će Čizma dobiti infrastrukturu treba napomenuti da investicija ne obuhvaća i oborinsku odvodnju, koje, da je bilo prije tri godine, ne bi stanovnici pretrpjeli štetu, barem ne onakvih razmjera. Oborinska se odvodnja neće graditi iz tehničkih nemogućnosti, saznali smo u Općini.

- Oborinsku ne možemo izvesti u ovom trenutku, jer je nemamo gdje sprovesti, a da postavimo cijevi koje ne bi završile nigdje nema smisla. To će morati pričekati neka bolja vremena, jer kada bi sada išli raditi takav zahvat pitanje je kada bi završili kanalizaciju i vodovod. Problem su za infrastrukturu i tamošnji uski putovi, a da ih idemo širiti morali bi vlasnicima rušiti ograde. Kako se to neće dogoditi ceste ostaju širini od 3,5 do četiri metra, rekao je fažanski načelnik Radomir Korać.

Radovi će trajati 45 radnih dana

Nakon ovog infrastrukturnog uređenja slijedi i javna rasvjeta, a tamošnji su mještani, napomenuo je Korać, nakon godina života bez propisne infrastrukture, s jamama i nesigurnim priključcima, i više nego zadovoljni investicijom.

Ona će Općinu koštati nešto više od milijun kuna. Od toga će se na vodovodnu mrežu utrošiti 452 tisuće kuna, a na fekalnu odvodnju gotovo 600 tisuća kuna. Svi su iznosi navedeni bez PDV-a. Projekt je za vodovodnu mrežu izradila tvrtke Via ing, a za fekalnu tvrtka Burić. Postupkom javne nabave, koji je kao središnje tijelo za nabavu provela Općina Fažana u ime pulskog Vodovoda i Pragrandea, kao najpovoljniji izvođač izabrana je zagrebačka Vodotehnika, koja s podizvođačima ima 45 kalendarskih dana za dovršetak radova.

Uz Čizmu, infrastruktura će se graditi i u obližnjem naselju Mala Vala u vrijednosti od gotovo 1,6 milijuna kuna.

- Dugo su u tim područjima čekali infrastrukturu, ali smo morali rješavati imovinsko-pravne odnose. To je riješeno i kreće se u realizaciju, rekao je Korać. Za tu je potrebu prošle godine pokrenuta izrada elaborata kojim se Općine Fažana uknjižila na javne prilaze, u skladu s Odlukom o nerazvrstanim cestama, što je bio preduvjet za ikakve infrastrukturne zahvate. Kako u Čizmi, tako i u Maloj Vali, valbandonskom naselju s druge strane Puljske ceste, prema moru, također izgrađenom bez plana i infrastrukturnog reda.

(Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter