Nove akumulacije za stabilnu vodoopskrbu

Butoniga ovog ljeta bilježi najniži vodostaj u povijesti (M. MIJOŠEK)
Butoniga ovog ljeta bilježi najniži vodostaj u povijesti (M. MIJOŠEK)

Ekstremna suša drastično je smanjila izdašnost svih izvora kao i vodostaj akumulacije Butoniga pa ipak Istra je ljetnu sezonu uspjela izgurati sa stabilnom vodoopskrbom, doduše uz mjere prvog stupnja redukcije koje su još uvijek na snazi. Redukcija je najviše pogodila poljoprivredu, kao i pojedine djelatnosti poput autopraonica, dok ih turizam gotovo i nije osjetio izuzme li se zabrana zalijevanja zelenih površina, golf terena i korištenja tuševa na plaži.

Da se redukcije, neovisno o ekstremnim hidrološkim prilikama, ne bi ponovile i dogodine, zaključkom župana Ivana Jakovčića pristupilo se izradi operativnog programa za izgradnju prioritetnih objekata u vodoopskrbnom sustavu Istre da bi se osigurala njegova dugoročna stabilnost.

Jakovčić ujedno i predsjedava povjerenstvom za izradu i provedbu operativnog programa, u čijem su sastavu Vedran Grubišić kao zamjenik predsjednika te Milan Antolović, Josip Zidarić, Dean Starčić, Dino Škopac, Laura Šuperina i Darko Bratulić. Operativni program podrazumijeva izradu prioritetnih investicija, njihovo projektiranje i izgradnju, i to konkretno na području Vodovoda Pula, Vodovoda Labin, Istarskog vodovoda Buzet i VSI-ja - Vodovoda Butoniga. Cilj je spriječiti redukcije u idućoj godini i time direktne i indirektne štete u gospodarstvu, posebice turizmu.

- Jedan od prioriteta je projektiranje i izgradnja druge faze cjevovoda Bulaž - Butoniga, povezivanje s ciljem prihranjivanja akumulacije Butoniga vodom iz Bulaža. U program će se ugraditi prioritetne investicije u sva četiri vodovoda da bi se do iduće turističke sezone, kao i početka sezone poljoprivredne proizvodnje, u Istri osigurale dostatne količine vode, izjavio je resorni županijski pročelnik Milan Antolović.

Povjerenstvo će koordinirati izradu operativnog programa koji će biti gotov za osam do deset dana i poslat će ga Hrvatskim vodama na usaglašavanje i usvajanje s obzirom na to da Hrvatske vode osiguravaju 90 posto sredstava za ove investicije. Povjerenstvo će nadzirati i realizaciju programa, a u njegov  će se sastav uključiti i dva predstavnika Hrvatskih voda, jedan iz VGO-a Rijeka i jedan iz Zagreba. Programom će se definirati projekti za izgradnju interventnih objekata, ali i onih od strateškog značaja na način da se mogu kandidirati na strukturne fondove EU-a.

Potrebno je i hitno usklađenje prostornoplanske dokumentacije na razini jedinica lokalne samouprave i Istarske županije. Time treba stvoriti pretpostavke za izgradnju novih akumulacija koje će prioritetno biti u funkciji vodoopskrbe i njene dugoročne stabilizacije te prema mogućnostima koristiti se i za navodnjavanje poljoprivrednih površina. Pored toga, prostornoplanskom dokumentacijom treba omogućiti povezivanje vodoopskrbnih sustava Istre i Primorsko-goranske županije, zaključeno je na sastanku s ministrom turizma Veljko Ostojićem održanom prošlog mjeseca u Puli.

Na pitanje o kojim je akumulacijama riječ Antolović će odgovoriti da je o tome prerano govoriti jer je u tijeku rangiranje prioriteta. "Sve velike akumulacije definirane su planom navodnjavanja Istarske županije. Većim su dijelom već ugrađene u županijski prostorni plan na temelju plana navodnjavanja iz 1998. godine. Sada ih samo treba uvrstiti u prostorni plan jedinica lokalne samouprave te na taj način omogućiti početak istražnih radova, izradu studije utjecaja na okoliš i sve ostalo potrebno da se takve akumulacije izgrade i spoje s akumulacijom Butoniga da bi se time osiguralo nove rezerve vode, zaključio je Antolović. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter