Novcici, novcici zvone cijelu noc...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nemoguce je zamisliti prosinac bez da se bar jedna filmska verzija Dickensove "Božicne price" odvrti na televiziji, a ipak je zanimljivo vidjeti na koje se sve nacine ona može obraditi. Puljanka Petra B. Blaškovic, koja studira na glumackoj akademiji u Osijeku, za svoj je dodiplomski rad odabrala upravo ovo Dickensovo djelo i nakon pocetne zamisli da to bude tek jedna manja predstava odlucila se na nešto vece i ambicioznije te je svoj rad u suradnji s udrugom FERR u subotu izvela u Djecjem kreativnom centru, koji neki i dalje znaju kao bivši Pionirski dom.

Blaškovicina verzija Dickensovog klasika je nadasve originalna tako da ce biti zanimljiva i onima koji znaju original. Umjesto Ebenezera, ovdje je Eby Scrooge, koju tumaci Blaškovic, dok su zaposlenici u njenoj firmi predstavljeni kao simpaticne životinje od kojih je najsimpaticnija roda. Pojavit ce se ovdje i muha koja pjeva božicne pjesme te puž koji ce zamalo ostati bez kucice zbog Ebyne gramzivosti.

- Zima je bila duga, drugi su u dugovima do grla, a moji se džepovi pune, zadovoljno ce konstatirati te ce tonuci u san zapjevati "Novcici, novcici zvone cijelu noc...". Ona je pohlepna, bez osjecaja za druge pa joj ne pada na pamet svojim podredenima koji rade sedam dana u tjednu dati slobodan dan iako je taj dan baš Božic. Prije no što zaspe zakljucit ce da "ako postoji gluplja i neisplativija stvar od Božica, onda je to ljubav". Svi znamo koliko je altruisticna ljubav važna, ili možda ne znamo, no pored te poruke koja je jasno izrecena u predstavi, impresionira kako je cijela stvar postavljena na pozornicu. Imamo ovdje glumce, lutke, siluete, svjetla, sjene, marionete, sjajne kostime i lijepo uredenu scenu za koju su zaslužni ucenici i profesori pulske Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna te neke stvari koje bismo laicki ugurali pod "specijalne efekte", ali najbolje je da to sami vidite.



U predstavi se u raznim ulogama pojavljuju i Katarina Baban, Franjo Toncinic, Nenad Pavlovic i Ugo Korani, no tako su se vješto izmjenjivali u svojim rolama da nam se cinilo da glumaca ima triput više. Autorica glazbe je Arinka Šegando, dok su se za svjetla pobrinuli Blaškovic, Korani i Toni Modrušan.

Ovo nije predstava samo za djecu, vec i za odrasle, tim više jer ima dijelova, nekih aluzija na aktualna dogadanja koje ce razumjeti stariji. Iako je prikazana "hladna kao led", ucinilo nam se kako u ovoj Eby Scrooge ima nešto malo, ali sasvim malo ljudskosti koja se nazire puno prije susreta s duhovima. Možda su razlog tome duhoviti dijalozi, iako predstavu baš i ne bismo nazvali komedijom, no pored svih tužnih dijelova koji su važni za pricu, smijeh je zajamcen. Predstava se može pogledati još u ponedjeljak u 9 i 10.30 sati. (Mladen RADIC, snimio Neven LAZAREVIC)


Podijeli: Facebook Twiter