Novcem vatrogasaca podmirivala svoj i racun supruga Dina Kozlevca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Protiv Roberte Grando Kozlevac (48) iz Buja i 56-godišnjeg Valtera Marfana iz Finide policija je podnijela posebno izvješce bujskom Opcinskom državnom odvjetništvo zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene isprave.

Provedenim kriminalistickim istraživanjem utvrdeno da je Grando Kozlevac, kao osoba zadužena za racunovodstveno poslovanje vatrogasnih udruga na umaškom podrucju, tijekom 2009. i prošle godine podmirivala troškove na svojoj, ali i suprugovoj kreditnoj kartici. Kako je njen suprug Dino Kozlevac, predsjednik Županijske skupštine, SDP-ov saborski zastupnik i predsjednik istarske organizacije te stranke, prijava svakako dobiva na težini.

Policija je utvrdila da je Grando Kozlevac oštetila vatrogasne udruge za oko 111 tisuca kuna. Prisvajala je sredstva iz blagajne te nastale manjkove prikrivala krivotvorenjem poslovne dokumentacije.

- Uvjeren sam da moja supruga nije ukrala novac i zato se u konacnici sama i prijavila. Neka nadležna tijela odrade svoj posao, a ja samo mogu reci da stojim uz suprugu, izjavio je Kozlevac za naš list još u prosincu lani, kada je, nakon našeg raspitivanja o tom slucaju, njegova supruga odjednom odlucila prijaviti samu sebe Državnom odvjetništvu.

Tada nam nije htio odgovoriti na pitanje zbog cega je njegova supruga isplacivala novac s racuna Podrucne vatrogasne zajednice (PVZ) Umag na svoj privatni, kazavši tek da su "smatrali da je ta stvar riješena."

Naši izvori tada su tvrdili da je Kozlevac iz svog džepa nadoknadio manjak u kasi PVZ-a koji je uzrokovala njegova supruga, što je on tada demantirao. Medutim, ocito je da je bio upoznat s mogucim kaznenim radnjama svoje supruge, koja je u meduvremenu dala otkaz, pa smo ga upitali je li svjesno prikrivao eventualno kazneno djelo pronevjere novca.

No, Kozlevac to odbacuje. Doduše, prvo nam je rekao da su zajedno podmirili iznos koji je manjkao u kasi PVZ-a, da bi zatim rekao da je njegova supruga samoinicijativno pokrila ono što je prethodno uzela s racuna. Neslužbeno doznajemo da je dosad "pokriveno" 80-ak tisuca kuna.

- Nisam imao saznanja što cini moja supruga. To je osobna tragedija. Ne bih na taj nacin ugrožavao svoju karijeru, današnji je komentar Kozlevca. Na pitanje smatra li da bi trebao snositi nekakve politicke konzekvence, odnosno hoce li se povuci s nekog od politickih položaja odgovara da zasad to ne misli ciniti.

- Ako se pokaže da sam nešto skrivio, snosit cu posljedice kao i svatko drugi. Odstupit cu s funkcija ako se pravosude pokaže da sam ima veze s time. Smatram da sam potpuno cist, a supruga, ako je kriva, neka odgovara. Svatko treba odgovarati za svoje postupke. Imamo dovoljno novca za život i nije nam ništa trebalo, kaže Kozlevac koji tvrdi da je njegova supruga vodila sve financije u kuci, pa je tako imala punomoc za raspolaganje s njegovim racunom.

Daljnjom istragom je utvrdeno i da je Grando Kozlevac po nalogu 56-godišnjeg Marfana, predsjednika DVD-a Umag, u 2009. i 2010. godini ispisala više neistinitih naloga za službena putovanja temeljem kojih je Marfanu isplatila oko sedam tisuca kuna. (M. SARDELIN, B. ŽIŽOVIC)


Kozlevac: Ništa nisam pogriješio

U svojstvu županijskog vatrogasnog zapovjednika Dino Kozlevac je u utorak održao i konferenciju za novinare na kojoj je ponovio svoje tvrdnje da ni na koji nacin nije sudjelovao u "transakcijama" svoje supruge.

"Uvjeren sam da ce to potvrditi i pravosudna tijela", kazao je. Tvrdi da je da sve svoje dosadašnje dužnosti obavljao casno, pošteno i odgovorno.

- Smatram da nisam ništa pogriješio. Moja supruga je, podnoseci prijavu protiv sebe, bila svjesna i o mogucim konzekvencama, zakljucio je Kozlevac, kazavši da je sada sve u rukama pravosuda.


Glasnogovornica Grljak: SDP bez komentara

"Buduci da nismo upoznati s detaljima slucaja, za sada ga ne bismo komentirali", rekla je Glasu Istre Ivana Grljak, glasnogovornica SDP-a, kad smo je zamolili da komentira kaznenu prijavu protiv supruge saborskog zastupnika i šefa SDP-a Istre Dine Kozlevca, te podsjetila da se zastupnik Kozlevac na konferenciji za novinare ocitovao o cijelom tom slucaju. (D. G.)


Podijeli: Facebook Twiter