Novcem od turističkog zemljišta do novih sadržaja

(R.SELAN)
(R.SELAN)

Ministarstvo turizma raspisalo je drugi natječaj za dodjelu poticaja velikim turističkim projektima u sklopu programa Fond za turizam koji će trajati do 31. listopada. Riječ je o novcu koji se već tri godine naplaćuje od velikih turističkih tvrtki za korištenje državnog turističkog zemljišta. Novac za projekte namijenjen je javnom sektoru, naglašavaju u Ministarstvu turizma, i to za izradu projektne dokumentacije, pripremu ostale natječajne dokumentacije koja je neophodna za kandidiranje projekata na strukturne fondove EU-a te za investicije.

Uz pripremu dokumentacije, programom će se financirat izgradnja, uređenje i obnova višenamjenskih objekata, prirodnih i uređenih plaža, turističkih informativnih centara, centara za posjetitelje, tematskih parkova, vinskih i drugih tematskih cesta te devastirana kulturna i povijesna baštine koji će se valorizirati kao muzeji, javni prostori za događanja i slično.

- Ulaganjem u projekte javne turističke infrastrukture, poput plaža, muzeja ili tematskih parkova ojačat će se atraktivnost pojedine destinacije, a samim time i konkurentnost cjelokupnog turizma. Sredstva iz programa dodjeljivat ćemo kontinuirano tijekom čitave godine, a sve kako bi uplaćeni novac od koncesija bio konstantno usmjeren na jačanje kvalitete proizvoda i ponude domaćeg turizma, naglasio je ministar turizma Darko Lorencin.

Ministarstvo sufinancira do 80 posto opravdanih i prihvatljivih troškova pojedinačnog programa ili projekta. Minimalni iznos odobrenih sredstava je 100 tisuća kuna, a maksimalni dva milijuna kuna. U Ministarstvu naglašavaju da ukupna vrijednost projekta koji se kandidira za korištenje sredstava iz fondova EU, ne smije biti manja od 7,5 milijuna kuna.

Inače, na sličan javni poziv lani je kandidirano oko 400 projekata. Početkom travnja ove godine Ministarstvo je odabralo njih 40 kojima je dodijeljeno oko 20 milijuna kuna bespovratnih potpora. Od tog iznosa u Istru je "vraćeno" osam milijuna kuna. Poreč je dobio dva milijuna kuna za uređenje plaže kod hotela Zagreb te plaže između uvale Brulo i rta Bare, Labin milijun kuna za svoj Podzemni grad, a Novigrad 380 tisuća kuna za projektnu dokumentaciju javne gradske plaže Rivarela s ugostiteljskim objektom te molovima.

Novigradu je uz javnu plažu odobreno i 450 tisuća kuna, i to za pripremu sve dokumentacije za javno golf vježbalište Mujela. Pula će s 400 tisuća kuna poticaja izraditi projektnu dokumentaciju za kupalište Hidrobaza, dok će Istarska županija s pola milijuna kuna za čitav Poluotok napraviti projekt uređenja svih plaža što podrazumijeva izradu elaborata i idejnih rješenja. (B. BAN)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter