Novcem iz EU-a financirat će se lokalni razvoj Istre

Središnja Istra privlači turiste na jesen i na proljeće (M. ANGELINI)
Središnja Istra privlači turiste na jesen i na proljeće (M. ANGELINI)

Lokalna akcijska grupa (LAG) Središnja Istra od sredine prošle godine proširila se na jedinice lokalne samouprave dijela Poreštine i na općinu Žminj, a pod njenim je okriljem osnovana i Lokalna akcijska grupa u ribarstvu (LAGUR) Istarski švoj. To će proširenje zasigurno zadati malo više posla voditeljici LAG-a Ivi Jekić i njenoj mladoj ekipi suradnika pri izradi lokalne razvojne strategije do za razdoblje do 2020. godine, što će biti glavna "tehnička" aktivnost tijekom ove godine. Svoju vidljivost i učinkovitost LAG Središnja Istra međutim prvenstveno postiže javnim aktivnostima, a što se tiče prošle godine, LAG je na području središnje Istre, pa i šire, bio gotovo sveprisutan: od sudjelovanja u manifestacijama kao što su Dani meda u Pazinu, Internacionalni sajam pršuta u Tinjanu, S klobasicom u Europu u Svetom Petru u Šumi, Učkarski sajam, Dani Velog Jože u Motovunu, Festival palačinki u Pazinu i sličnima, preko niza edukacijskih radionica namijenjenih širem okruženju, pa sve do projekata financiranih novcem iz domaćih i europskih fondova.

Studij agroturizma i prekvalifikacije

U minuloj godini LAG Središnja Istra je tako okončao projekt "Osnažene organizacije za snažnu zajednicu" kojeg je s 12.500 kuna financirala Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva. Tijekom četiri mjeseca trajanja ovog projekta u suradnji s partnerima - pazinskim Društvom Naša djeca i gradskim Savjetom mladih - održavane su radionice namijenjene udrugama s područja središnje Istre na teme pisanja i upravljanja projektima.

Nekoliko projekata je u prošloj godini započelo, a nastavlja se i u ovoj godini. Jedan je od njih projekt "Novo znanje za buduće znanje" koje se iz Europskog socijalnog fonda financira s 1,31 milijun kuna, kojemu je nositelj pazinsko Pučko otvoreno učilište, a uz LAG Središnja Istra partneri su još AZRRI i tvrtka Iskop. Projekt traje godinu dana, a obuhvaća edukaciju odnosno prekvalifikaciju tridesetak nezaposlenih osoba za zapošljavanje u turističkom sektoru, te edukaciju dvadesetak predavača u programima obrazovanja odraslih. Petnaest mjeseci trajat će projekt "Razvoj stručnog studija održivog agroturizma kroz hrvatski kvalifikacijski okvir", koji se iz Europskog socijalnog fonda financira s 1,77 milijuna kuna. Nositelj ovog projekta je riječko Veleučilište s LAG-om Središnja Istra i gradom Pazinom kao partnerima, a njegov cilj je razvoj nastavnog programa i edukacija nastavnog osoblja za ovaj budući studij. Nakon početnih koraka tijekom minulih godinu dana obilježenih entuzijazmom i ispitivanjem mogućnosti da se oko toga uopće nešto napravi, potkraj prošle godine je jedan od LAG-ovih projekata postala i zaštita pazinskog cukerančića. U suradnji s gradskom upravom, pazinskim Udruženjem obrtnika te slastičarskim obrtnicima s Pazinštine priprema se aplikacija za Ministarstvo kulture kojim će se zatražiti zaštita recepture pazinskog cukerančića kao nematerijalnog kulturnog dobra, u svrhu očuvanja i promocije ove karakteristične tradicijske pazinske i srednjoistarske slastice. (Davor ŠIŠOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter