Novčanom nagodbom završila afera Strauss-Kahn

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tajnim financijskim sporazumom na sudu u New Yorku završena je afera između bivšeg predsjednika Međunarodnog monetarnog fonda Dominiquea Strauss-Kahna i sobarice koja ga je optužila za seksualni napad čime je okončala njegove predsjedničke ambicije, prenose mediji. 

"Sporazumom smo riješiti tu aferu", rekao je u ponedjeljak nakon vrlo kratkog sudskog ročišta na sudu u Bronxu sudac Douglas McKeon te je istaknuo da su odredbe sporazuma tajne.

Nafissatou Diallo, sobarica podrijetlom iz Gvineje "hrabra je žena koja nije nikada izgubila povjerenje u pravosudni sustav. Ovim rješenjem ona sada može nastaviti svoj život", rekao je njezin odvjetnik Kenneth Thompson.

Odvjetnici francuskog državljanina Strauss-Kahna, koji nije bio na ročištu jer to sudac nije zahtijevao, rekli su da su zadovoljni sporazumom. 

Sudac je izvijestio da je na istom ročištu Diallo financijskim dogovorom riješila i spor s dnevnim listom New York Post protiv kojeg je povela građansku parnicu jer ju je list tretirao kao prostitutku. 

S obzirom na tajnost sporazuma mediji nagađaju o visini iznosa koju je Strauss-Kahn dužan platiti. Njegov odvjetnik William Taylor odbacio je kao potpuno netočne informacije o šest milijuna dolara.  

Optužbu za silovanje u njujorškom hotelu bivša sobarica Diallo podnijela je protiv Strauss-Kahna prije 19 mjeseci. Ta afera praćena velikim publicitetom okončala je njegove ambicije da se kandidira za predsjednika Francuske, primorala ga da podnese ostavku na dužnost predsjednika MMF-a i da se razvede od supruge, francuske novinarke Anne Sinclair.

U Francuskoj ga čeka drugo suđenje za sudjelovanje u seksualnoj orgiji s prostitutkama u takozvanoj aferi "Carlton". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter