Novcana pomoc tisucama Puljana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Upravni odjel za socijalnu skrb i zdravstvo u ovoj ce godini 15,5 milijuna kuna namijeniti za socijalne programe, a 3,4 milijuna za zdravstvene. Prema rijecima procelnice Silvije Hrelja, gradani mogu doci, i dolaze, u odjel svakodnevno tražeci pomoc, a, ovisno o utvrdenom statusu i najcešce lošim materijalnim okolnostima, dobivaju rješenja o nekoj vrsti pomoci.

Samo u prvih devet mjeseci ove godine, prema rijecima strucne savjetnice za socijalnu skrb Marice Vidak-Konjevic, 4.122 osobe ostvarile su neko pravo, dok je drugima, koji su se obratili za pomoc, a nisu imali osnove za materijalnu pomoc, pružena savjetodavna pomoc ili pribavljena potrebna dokumentacija ili je pak odjel posredovao kod drugih institucija za ostvarivanje odredenih prava. Šarolik je, kaže, dijapazon prava, kao i godišta kojima je pomoc pružena. Takoder, odjel financijski prati programe iz djelokruga socijalne skrbi devet ustanova i 23 udruge, dok se u suradnji s mjesnim odborima provode i male socijalne akcije kojima se ciljano na terenu pomaže pojedincima.

Procelnica Hrelja ukazala je na sve vece potrebe da se sustavno organizira palijativna skrb, a najvjerojatnije ce se pristupiti izradi nacionalne strategije. Dodala je da se razraduju i novi oblici skrbi, ali ce se oni temeljiti na utvrdenim stvarnim potrebama prema socijalnim indikatorima, cija je izrada u tijeku. Odjel sufinancira i devet javnozdravstvenih mjera od dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, sprjecavanja zaraznih bolesti, pomoci službi za prevenciju ovisnosti, financiranja tima školske medicine pri Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, dodatnog tima hitne pomoci Istarskih domova zdravlja, do preventivnih mamografija, usluga dodatne zdravstvene njege te unapredenja mentalnog zdravlja.

Strucna suradnica za zdravstvo Vivien Lušetic izdvojila je podatak da je u prvih osam mjeseci ove godine dodatnom zdravstvenom njegom u gradu Puli bio obuhvacen 161 korisnik, da ta brojka raste iz godine u godinu, te da je za taj program samo u 2009. planirano 120 tisuca kuna. S programom preventivne mamografije Grad Pula ukljucio se 2007. godine i sufinancira preglede za žene koje pune 40 godina života.

Na upit o izgradnji dvaju domova za stare i nemocne u Puli, koje je najavio istarski župan, procelnica kaže da kao odjel nisu ukljuceni i da im je poznata lokacija jednog, onog pored buduce nove bolnice. I dom Vila Maria, odgovorila je Hrelja, takoder se još uvijek vodi kao kapitalni objekt u drugom gradskom odjelu, ali se prema posljednjim informacijama još uvijek nisu sanirali nedostaci u gradnji.

Upitana boji li se da ce pri najavljenom preustroju gradske uprave biti smijenjena s obzirom na to da je procelnicom imenovana nakon prošlih izbora kada je njena stranka, HSU, bila koalicijski partner IDS-a, Hrelja je odgovorila da je na mjesto procelnika pristala da bi realizirala HSU-ov program u domeni socijalne skrbi i zdravstva, ciji je bila sukreator, da ostaje lojalna takvom programu, ali da ce prihvatiti bilo koju odluku gradonacelnika, a koja bude u skladu sa zakonom.


Podijeli: Facebook Twiter