Novak Đoković drugi je put osvojio Wimbledon!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novak Đoković drugi je put osvojio Wimbledon! Za sedmi Grand Slam naslov u karijeri svladao je pet godina starijeg Rogera Federera,  vlasnika sedam kruna u »All England Clubu«, sa  6:7 (7), 6:4, 7:6 (4), 5:7, 6:4 u pravom teniskom klasiku što je trajao   tri  sata i 55 minuta.  

Briljantnom izvedbom Đoković je prekinuo seriju od tri poraza u finalima Grand Slam turnira, produživši post Rogera Federera, rekordni 17. Grand Slam naslov Švicarac je osvojio prije dvije godine upravo u Wimbledonu, gdje sada ima omjer 73-9. I 17-8 u Grand Slam finalima. 

– Mogu čestitati Rogeru, zahvaliti što mi je pustio pobijediti. On je primjer velikog pobjednika i pravoga sportaša. Nije se bilo lako srediti poslije četvrtoga seta i ne znam kako mi je to uspjelo. Ovo je turnir  o kojem sam uvijek sanjao, najbolji na svijetu. Ovaj trofej želio bih najprije posvetiti mojoj budućoj suprugi i mojem djetetu. Uskoro ću postati otac... Zahvaljujućem se svojoj ekipi, obitelji ali i Jeleni Genčić, koja me naučila prvih teniskim udarcima. Preminula je prošle godine – rekao je emotivni Novak Đoković, koji će se danas opet naći na poziciji broj jedan  ATP ljestvice.

Sedmim Grand Slam naslovom Đoković se izjednačio s  Johnom McEnroeom i  Matsom  Wilanderom na osmom mjestu vječne liste Open ere. Sada je uspješniji i od svog trenera Borisa Beckera (6 velikih trofeja, tri Wimbledona), s kojim je podijelio radost u loži. 

Imao je Đoković dvije set lopte u »tie breaku« prve dionice, imao je servis za meč kod 5:3 u četvrtom setu, meč loptu kod 5:4, ali Federer je uspio produžiti nadu u veličanstvenom finalu. No, Federer nije postati prvi tenisač koji je spasio meč loptu u finalu poslije 1948. godine i  Roberta Falkenburga.

Razlika su bili reterni Đokovića, koji je bio čvršći i u izmjenama. Federer je osvojio samo 44 posto poena na drugom servisu, još jednom potvrdivši da mu maratoni ne leže. Naime, Švicarac ima omjer 22-19 u susretima u pet setova, Đoković sjajnih 22-8! Moglo se okrenuti i na drugu stranu, Federer je kod 3:3 u petom setu uspio doći do »break« lopte, ali ne i do šanse za poentiranje. Zato je Đoković iskoristio previše drugih servisa Švicarca kod 5:4, ovoga puta nije dozvolio da mu Federer pobjegne s udice. 

– Bio je to veliki finale, ne mogu vjerovati da sam došao do petoga seta jer u jednom razdoblju nije izgledalo dobro. Novaku mogu samo čestitati, zaslužio je pobjedu – rekao je Federer i obećao povratak. (Zlatko Horvat / Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter