Novacic: Šokirao nas je slucaj Purde

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata - 154. održala je krajem proteklog tjedna u Umagu godišnji izvještajni sabor. Clanovima, pripadnicima 154 brigade Hrvatske vojske s podrucja bivše Bujštine i uzvanicima detaljno je izvješce o prošlogodišnjem radu iznio predsjednik Zoran Novacic, koji se posebno osvrnuo na uhicenje hrvatskog branitelja Tihomira Purde i odluku Suda BiH o njegovom izrucenju Srbiji te na polemike oko (ne)objavljivanja registra branitelja.

"Uhicenje je šokiralo sve nas branitelje, domoljube i sve dobronamjerne stanovnike Hrvatske. Nije nas briga kakve zakone ima susjedna agresorska država. Ispostavilo se da naše državne institucije ne brinu o minimumu sigurnosti nas branitelja i ne poduzimaju ništa preventivno u medunarodnim aktivnostima da sprijece ovakav otvoreni nastavak agresije na nas branitelje. Pored svega toga, teško nam je gledati dodvoravanje, ponižavajuci odnos i klanjanje naših najviših državnih dužnosnika prema državnicima zemlje koja je izvršila agresiju", rekao je Novacic, istaknuvši da bi se cijeli državni vrh trebao angažirati u oslobadanju Purde.

Vezano za registar, kazao je da je i sâm donedavno bio za njegovo objavljivanje, ali su ga upravo spomenuti aktualni dogadaji pokolebali u takvom razmišljanju. Objasnio je da celništvo njihove udruge donijelo zakljucak prema kojemu su suglasni da se uvid u registar omoguci iskljucivo postojecim ispravno registriranim i aktivnim udrugama hrvatskih branitelja. Dosad ni jedan zahtjev za objavom, kako je napomenuo, nije popracen kvalitetnim prijedlogom mjera i postupaka kojima bi osobe koje nisu sudjelovale u Domovinskom ratu ostale bez statusa hrvatskih branitelja, vec se objava tražila samo radi objave.

"U medusobnom razracunavanju dviju glavnih politickih opcija u Hrvatskoj, jedna strana se opet dosjetila registra u kojemu ima osoba i likova koji tu ne pripadaju, i zatražila njegovu objavu, a sve to kako bi naštetila drugoj - koja je za takav registar odgovorna. Vecina clanova središnjice naše udruge je takoder bila za objavu. Oni koji su se protivili, nisu mogli doci do izražaja, jer bi samim obracanjem javnosti iznijeli svoje podatke", ispricao je. Naglasio je da su se branitelji srcem i dušom ukljucili u Domovinski rat, vodenje države prepuštaju politicarima, ali zahtijevaju minimum casti i zahvalnosti.

Novacic se dotakao i Zakona o pravima hrvatskih branitelja, iznoseci njihov stav da bi mu trebalo izmijeniti naziv. "Ogroman dio nas branitelja, koji smo srecom izašli neozlijedeni iz rata, ne ostvaruje prava koja bi bila vrijedna našeg spominjanja u njegovom nazivu. Prava po tom zakonu ostvaruju roditelji, udovice i djeca poginulih branitelja te invalidi Domovinskog rata, dakle stradalnici koji cine manjinu braniteljske populacije, a izraz "o pravima branitelja" samo iritira i zbunjuje neupucenu javnost, zakljucio je.

UHBDR - 154. je i ovom prigodom dala punu potporu akciji "Manje oružja - manje tragedija" koju MUP organizira u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj u Republici Hrvatskoj.

Saboru su prisustvovali ratni zapovjednik pukovnik Dragutin Dika, predsjednik županijske koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Marijan Mužinic, predstavnik PU Istarske Adriano Legovic i Grada Umaga Fulvio Valenta.


Podijeli: Facebook Twiter