Novac za obnovu lukobrana nije na vidiku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sanacija sto godina starog pulskog lukobrana trenutno je upitna. Sredstva iz europskih fondova, kojima su trebali biti pokrenuti radovi, naime, nisu ni na vidiku, a pitanje je hoce li uopce stici, premda su se prije godinu dana najave o skoroj sanaciji lukobrana cinile su se vrlo realne.

Glasnogovornik pulske Lucke uprave Zoran Peruško rekao nam je u srijedu da nema nikakvih povratnih informacija iz EU-a. Projekt sanacije lukobrana vrijedan je 7,7 milijuna eura i bez europskih sredstava radovi se jednostavno nece moci provesti, napominje on.

- Nadležni za dodjelu novca iz europskih fondova nemaju rokove u kojima bi trebali donijeti odluku o dodjeli sredstava, rekao je Peruško. Po zadnjim ispitivanjima temelji lukobrana još su bili u dobrom stanju, no njegova se takozvana kruna, odnosno površinski dio, posve izlizala od valova i urušen je vertikalni zid.



Pomoc u sanaciji pulskog lukobrana od države godinama ne stiže, a prevelik je to zalogaj za županijski i gradski proracun, kao i za budžet Lucke uprave, pod cijom je lukobran ingerencijom.

- Naša je želja da dok cekamo sredstva za lukobran barem dovršimo ostatak operativne obale od Rijeckog gata prema Velom Vrhu. Te smo radove poceli prošle godine, kada smo uspjeli sanirati i rekonstruirati 24 metra obale, rekao je Peruško. Dodao je da su za taj posao izdvojili vec 1,8 milijuna kuna, a za kompletnu sanaciju tog dijela obale, u dužini od 300 metara, od uvale Mandrac s jedne strane do ACI-ja s druge, treba im još pet milijuna kuna.

- Tri milijuna kuna zatražili smo od nadležnog ministarstva, a mi cemo, nadamo se, tijekom turisticke sezone osigurati ostatak sredstava, rekao je Peruško. (N. SOFTIC)


Podijeli: Facebook Twiter