Novac za dovršetak pulske bolnice prebačen u sljedeću godinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na današnjoj sjednici Skupštine Istarske županije, održanoj u Pazinu, usvojen je rebalans županijskog proračuna za ovu godinu, koji sada iznosi 1,026 milijardi kuna, a smanjenje u iznosu od 227 milijuna kuna uglavnom se odnosi na praćenje dinamike izgradnje pulske Opće bolnice. Taj će se iznos naime prenijeti u sljedeću godinu, kada slijedi i realizacija najskupljih dijelova projekta, odnosno završni radovi i nabava opreme.

Veći dio proračuna, oko 80 posto, odnosi se na njegove korisnike, županijske ustanove i tvrtke, a u "čistom" županijskom proračunu rebalansom je došlo do njegova povećanja za 13,2 milijuna pa on sada iznosi 238 milijuna kuna. Župan Valter Flego vijećnicima pojasnio je da se taj dio proračuna povećava jer se proračun bolje puni odnosno učinkovitija je naplata županijskih poreza, a k tome poboljšanje stanja u gospodarstvu popravilo je i strukturu plaća. Župan je predstavio najvažnije nove stavke u rebalansiranom proračunu: izgradnja sustava navodnjavanja Červar Porat - Bašarinka vrijedan 31 milijun kuna (što u potpunosti financira država), ulaganja u rovinjsku bolnicu Martin Horvat od 5,6 milijuna kuna, investicijsko održavanje osnovnih i srednjih škola u ukupnom iznosu od 1,2 milijuna kuna, za milijun kuna povećava se financiranje prijevoza učenika osnovnih škola, sa 700.000 kuna financiraju se pomoćnici u nastavi, pulskoj Politehnici dodjeljuje se 470.000 kuna, Centru za istraživanje metala 400.000 kuna, početak izrade Strategije istarskog vinarstva financira se sa 350.000 kuna, 200.000 kuna namijenjeno je sanaciji kaštela Rota u Momjanu, a u uređenje bike-staze Parenzana uložit će se 133.000 kuna. Rebalansom su u proračun uvrštena i dva nova županijska euro-projekta, Regionalni park Ćićarija vrijedan 285.000 eura, te projekt 3D FOR VET, odnosno uvođenje 3D tehnologija u nastavu strukovnih škola, koji je vrijedan 283.000 eura. Uz sve ove preinake, uslijed implementacije projekta e-Uprava županijske službe rebalansom će uštedjeti dodatnih 410.000 kuna, izvijestio je župan Flego.

Na sjednici je verificiran mandat novoj vijećnici HDZ-a Ilirjani Croata Medur, koja je zamijenila Moniku Udovičić koja je postavši pomoćnica ministra turizma vijećnički mandat stavila u mirovanje. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter