Novac od turistickog zemljišta vratiti u Istru!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

O tome kako ce se raspodijeliti novac koji ce se od koncesije nad turistickim zemljištem skupljati u državnom Fondu za turizam raspravljalo se na sjednici županijskog turistickog vijeca u Porecu.

Radi se o 300-tinjak milijuna kuna godišnje koji bi se prikupljali na racunu Ministarstva turizma i koji ce se raspodijeliti za razvoj turizma na podrucju države. Buduci da se procjenjuje da ce Istra u fond davati cak oko 50 posto ukupnih sredstava na razini Hrvatske, clanovi vijeca dogovorili su se da ce zajednickim nastupom javnog i gospodarskog sektora lobirati da se najmanje 80 posto tog novca vrati u Istru.

Župan Ivan Jakovcic, ujedno i predsjednik županijske Turisticke zajednice, kako stoji u priopcenju sa sjednice vijeca, predložio je da se u Istri oformi savjet za turizam, koji ce davati strateške smjernice za korištenje sredstava iz Fonda za turizam. Nadalje, predložio je da se prioritet da projektima koji imaju za cilj stvaranje novih motiva za dolazak turista u Istru, kao što su, primjerice, sakralni, sportski, kongresni i antiage turizam.

Na sjednici se razgovaralo i o izradi revizije master plana istarskog turizma, zajednickim nastupima javnog i gospodarskog sektora na Danima Istre, koji bi se organizirali u nama tradicionalnim emitivnim tržištima, potom o aktualizaciji standarda IQ - Istrian Quality te o razradi standarda za njegovu primjenu u hotelima, kampovima, restoranima, turistickim agencijama i ostalim uslužnim djelatnostima.


Podijeli: Facebook Twiter