Novac na bankomatima "hvatali" ljepilom za štakore

Nakon što bi se domogli kuna, Rumunji su ih mijenjali u eure (D. MEMEDOVIĆ)
Nakon što bi se domogli kuna, Rumunji su ih mijenjali u eure (D. MEMEDOVIĆ)

Trojica državljana Rumunjske optužena su na Općinskom sudu u Puli da su postavljanjem "hvatača novčanica" (cash-trapping) uz pomoć ljepila na ukupno 35 bankomata počinili tešku krađu kojom su se domogli iznosa od najmanje 19.800 kuna. "Hvatače novca" su, prema optužnici, postavili na bankomate u Labinu, Ičićima, Rijeci, Osijeku, Zagrebu, Vrbovcu, Sesvetama, Pitomači, Ivanić Gradu, Karlovcu, Jastrebarskom, Klinča Selu i Dugoj Resi. Optužno vijeće Općinskog suda u Puli, sastavljeno od tri sutkinje, produljilo im je zadržavanje u istražnom centru Županijskog suda u Puli zbog visokog stupnja opasnosti od bijega i ponavljanja kaznenih djela.

Transakcija odobrena, a novac ne izlazi

Riječ je rumunjskim državljanima koje je interventna policija 10. ožujka ove godine oko 18.30 sati zaustavila i uhitila u Loborici, u BMW-u rumunjskih nacionalnih oznaka. Prilikom pretrage su u BMW-u pronađeni razni predmeti za počinjenje kaznenih djela, odnosno teških krađa - ljepilo za štakore, pile za metal, metalne trake i cijevi, i razna šila.

Tiberiu Vasile Rotario (29), Robert Eduard Ianiciac (30) i Sebastian Ovidiu Golinschi (25), svi iz mjesta Dorohoi u Rumunjskoj, terete se za jedno produljeno kazneno djelo teške krađe. Pulsko Općinsko državno odvjetništvo tereti ih da su od 7. do 10. ožujka, kada su uhićeni, na području Hrvatske u više navrata, u nakani da dođu do tuđeg novca iz bankomata, na otvor za isplatu novca na bankomate lijepili lažnu masku, tzv. cash trapping, koja sprječava izlazak novca iz bankomata. Tako bi korisnik bankomata bankovnom karticom zatražio isplatu novca koja bi mu bila odobrena i registrirana, odnosno knjižena. Ali novac ne bi bio isporučen jer bi ostao zalijepljen za uređaj na izlazu iz bankomata. Korisnik bi se tada udaljio, a lopovi bi došli do bankomata i odgovarajućim alatom izvukli novac i zadržali ga za sebe. (Marica KOŠTA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter