Novac gradana bacaju u bunar zvan Istra 1961

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Preobrazba sportskog društva - Nogometnog kluba Istra 1961 u dionicko trgovacko društvo te "suživot" novoosnovane stranke Ladonja i istoimene udruge bile su teme konferencije za novinare nezavisne liste Plinija Cuccurina u pulskom Gradskom vijecu koju su održali vijecnici Bruno Nefat i Mauricio Licul.

Preobrazba NK Istra je, naime, jedna od tocaka koja ce se naci na dnevnom redu Gradskog vijeca, no prema mišljenju dvojice vijecnika, prije nego li se objavi revizorsko izvješce (kojeg nema u radnim materijalima) i prije nego li se referendumom upitaju gradani što misle o tom "preoblikovanju", o toj tocki se ne bi trebalo odlucivati. Najavili su stoga da ce zatražiti skidanje tih tocka s dnevnog reda.

"Grad Pula ovim modelom i predloženim aktima preuzima sve obveze i dugove kluba, a nikog iz tog kluba nitko nije pitao kako su te obveze nastale, tko ih je stvorio i jesu li bile opravdane", rekao je Nefat napominjuci da se radi o ogromnim dugovima.

U kratkim crtama, veli Nefat, 20 milijuna kuna racunovodstvene pasive Grad Pula ce pokloniti novom društvu, i to u obliku davanja prava na korištenje stadiona na 25 godina, a u uz to ce unijeti i 2,8 milijuna kuna kao osnivacki kapital te 3,8 milijuna kuna za placanje obveza kluba prema državi. Dakle, istaknuo je Nefat, za sanaciju kluba u prvom krugu privatizacije Grad Pula mora platiti 6,6 milijuna gotovine i to iz proracunskog - javnog novca. Iz istog onog proracuna, zakljucio je, u kojem je bilo rezervirano samo milijun kuna.

"Pitamo se, a želimo da se zapita i citava pulska i istarska javnost o ovom potezu gradske vlasti, odnosno potezu IDS-a i Borisa Miletica. Zar uz gotovo pet tisuca nezaposlenih u Puli i prosvjede gradska uprava nema pametnijeg nacina da troši naše novce, novce gradana Pule", rekao je Licul te se s nevjericom upitao je li moguce da ce gradska uprava 6,8 milijuna novca gradana baciti u bunar zvan Istra 1961 kojemu je stvarna tržišna vrijednost nepoznata, a po sportskim rezultatima bliže vrijednosti jedne kune, a ne navedenim iznosima.

"Unos prava korištenja stadiona - da, davanje gotovog novca - ne. Gotov novac neka isplate oni koji su klub doveli u teško stanje, a to sigurno nisu gradani Pule. Novac gradana Pule neka se koristi za gradane, a ne za saniranje necije nesposobnosti", oštar je bio Licul, pozivajuci pritom i sve sportske klubove u Puli da se javno ocituju o ovakvom nacinu privatizacije.

"Gubitak u klubu generiran je cistom nesposobnošcu i neodgovornošcu, sada isto tako nesposobno i neodgovorno ova gradska vlast na celu s Mileticem želi taj gubitak sanirati novcem gradana Pule", rekao je Licul. "S druge strane", veli Licul, "vec i vrapci na grani znaju da novca u proracunu nema, bar ne za socijalni i javni sektor."

Dodao je da su navijaci i gradani prije bilo kakvih odluka o NK Istra trebali biti upoznati sa svim što se radi te ih ukljuciti u proces odlucivanja."Predlažemo stoga referendum jer se i gradane treba pitati, tim prije jer za otplatu dugova kluba u proracunu nema planiranog novca", rekao je Licul.

O mogucnostima "suživota" novoosnovane stranke i udruge istog imena, kao i nezavisne liste u Gradskom vijecu Grada Pule o cemu se vec neko vrijeme javno raspravlja, Nefat je kazao da ce lista nastaviti s radom do isteka mandata, s istim ciljevima i nastojanjima.

- Ne postoji nikakav raskol izmedu Ladonje i naše nezavisne liste, iako se to pitanje javno potencira, naglasio je Nefat. Dodao je da clanstvo u Ladonji nije uvjet za kandidaturu na Ladonjinoj listi stoga je bespredmetno pitanje tko je, a tko nije clan Ladonje. Svi mi, dodao je, vijecnici nezavisne liste, bez obzira jesmo li clanovi stranke ili ne, dijelimo iste ideje i medusobno se podupiremo u našem javnom radu, a tako ce i ostati.


Podijeli: Facebook Twiter