Novac donose cement i kamena vuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema najnovijim podacima Hrvatske narodne banke, u Istru je od 1993. pa do lipnja ove godine uloženo više od milijardu eura izravnih stranih ulaganja, što bi znacilo prosjecno oko 60 milijuna eura godišnje. Prije dvije godine uloženo je rekordnih 307,5 milijuna eura, dok je lani ulaganje dosegnulo iznos od 52,5 milijuna eura. Buduci da je ove godine vec u prvih šest mjeseci stigao 41 milijun eura, može se reci da se tržište budi te da postoji naznaka oživljavanja istarskog investicijskog ciklusa.

Kako doznajemo u Županijskoj gospodarskoj komori u Puli, najvrjednije ulaganje je u djelatnosti proizvodnje ostalih nemetalnih mineralnih sirovina (cement, kamena vuna), i to 414,7 milijuna eura. Slijedi poslovanje nekretninama i vlasnicka ulaganja u nekretnine (337,8 milijuna eura), hoteli i restorani 104,2 milijuna eura i dalje redom u ukupno 22 djelatnosti.

Najviše stranog kapitala (308,9 milijuna eura) stiglo je iz Njemacke, slijedi Italija (189,7 milijuna eura), Slovenija (114,5 milijuna eura) i Danska (104,7 milijuna eura). Na podrucju Istre zasad su ulagali investitori koji dolaze iz cetrnaest zemalja.

- Raznoliko i stabilno gospodarstvo, razvijena poduzetnicka infrastruktura te industrijska tradicija Istru cine  drugom najrazvijenijom županijom u Hrvatskoj te drugom izvoznicom u državi, tvrdi predsjednica Županijske gospodarske komore Jasna Jaklin Majetic.

Napominje da strateški zemljopisni položaj i dobra prometna povezanost izmedu Europe i Mediterana, ocuvanost prirodnih bogatstava i suradnja s mnogim regijama u inozemstvu Istru cine i primamljivom destinacijom za inozemna ulaganja. Po njenim rijecima, taj su potencijal prepoznali brojni strani investitori poput Benettona, Rockwool Internationala, RWE-a, Calucema, Holcima, Cimosa, Kempinskog, Hempela, AGIP-a, Luxottica, Holdinga Pizzolo, Biasuzzija, Horstmanna, Europagroupa, Heidelberg Zementa, Bouyguesa i dr.

Pokušali smo od Ureda državne uprave Istarske županije dobiti podatak o broju primljenih zahtjeva stranih državljana za izdavanje poslovne dozvole. Naime, od tog smo ureda iste podatke tražili lani, no ovog nas je puta pomocnik predstojnika Ivan Aleric uputio na Gospodarsku komoru Pula, rekavši da su oni za to nadležni.

Medutim, u Komori nam je odgovoreno da se zahtjevi za izdavanje poslovne dozvole podnose policijskoj postaji, odnosno policijskoj upravi koja je mjesno nadležna i donosi rješenje o izdavanju poslovne dozvole.

- U postupku izdavanja poslovne dozvole strancima, HGK - Županijska komora daje suglasnost samo na zahtjeve koje podnose državljani izvan Europske unije te stoga nemamo uvid iz kojih sve zemalja dolaze stranci koji traže poslovnu dozvolu. Davanje suglasnosti nije samostalan postupak i ne rezultira rješenjem nego je dio postupka rješavanja o zahtjevu koji provode nadležne policijske postaje, veli predsjednica županijske komore Jasna Jaklin Majetic.

Po njenim rijecima, u Komori je 2009. godine zaprimljeno i obradeno 75 zahtjeva, a od toga je nadležno povjerenstvo odobrilo 41 zahtjev. U 2010. godini do danas je zaprimljeno i obradeno 47 zahtjeva, a odobren je 21 zahtjev, dok su tri u fazi postupka.

Podsjetimo da nam je pomocnik predstojnika Ureda državne uprave Vitomir Cernjul lani rekao da je do kraja 2008. godine ured zaprimio 650 zahtjeva stranih državljana koji su tražili poslovne dozvole, od kojih ih je cak 535 bilo odbijeno, pa cudi da je te podatke sada bilo nemoguce dobiti.

Županijska gospodarska komora je ove godine do danas zaprimila i obradila 47 zahtjeva stranih državljana za izdavanje poslovne dozvole, a odobren je 21 zahtjev. (Piše Danijela BAŠIC PALKOVIC)

OPŠIRNIJE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter