Nova zvona na vodnjanskoj crkvi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dva nova zvona, teška ukupno gotovo dvije tone, koja su inaugurirana pocetkom ovog mjeseca, jucer su podignuta na crkvu Sv. Blaža u Vodnjanu. Zvonik, koji je sa 63 metra najviši u Istri, tako ce odsad imati tri zvona buduci da ce i staro zvono biti u funkciji, saznajemo od vodnjanskog župnika Marijana Jelenica.

"Zvona su proizvedena u Legnaru kraj Padove u Italiji u specijaliziranoj tvrtki. Najvece, staro zvono zbog svoje ce velike mase zvoniti samo za velike blagdane, a malo zvono zvonit ce za mrtve. Funkcija tog zvona, koje ce svojim zvukom pratiti mrtve na vjecni pocinak, je da poziva na optimizam jer Bog oslobada vjecne smrti, o cemu govori i natpis na zvonu", istaknuo je Jelenic.

Veliko zvono posveceno je Sv. Blažu, zaštitniku Vodnjana, a srednje Sv. Lovri i Kvirinu. Na novim zvonima piše i da su iz vremena kad je crkvom upravljao papa Benedikt XVI, a župom Marijan Jelenic.

Sad slijedi sanacija zvonika kojeg bi trebalo urediti kao vidikovac i koristiti za posjete turista. Nova ce zvona prvi put zvoniti u nedjelju, na jutarnjoj misi.

"Napravit cemo raspored i ljudi ce moci znati kad su liturgije prema zvuku zvona. Na taj nacin uspostavit cemo dodatni dijalog s vjernicima", zakljucio je Jelenic.


Podijeli: Facebook Twiter