Nova zbirka prica Darka Pekice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oštarija Poli Ferlina u Svetvincentu bila je domacin promocije druge knjige istarskog svestranog umjetnika, pisca i kulturnog djelatnika Darka Pekice "Postelja za cetiri".

Radi se o zbirci prica koje su od 2006. do 2010. objavljivane u Glasu Istre kao kolumna naziva "Savicenta in the morning". Knjigu su predstavili urednici/profesori Mirjana Benjak i Maurizio Levak.

Benjak je kazala da je ona preuzela ulogu glavne urednice knjige te da je, za razliku od Pekice i Levaka, htjela neke price izbaciti, no da joj oni, škrbni Istrijani, to nisu htjeli dopustiti.

- U svakom slucaju nisam pristala da price objavimo kronološkim redoslijedom kako su bile objavljivane u Glasu Istre. Odlucila sam da price treba podijeliti na razne cjeline, te velike teme koje su prisutne u Pekicinom stvaralaštvu.

Medu najvažnijim cjelinama, osim njegovih kravica i posjeta kaficu, tu je njegova obitelj i, povrh svega, njegova baka Tereža.

Pekica piše autobiografsku prozu i ono što je za njega najvažnije jest to da ne laže. Ljudi u njegovim pricama lako se prepoznaju, a ti ce likovi zasigurno ostati u hrvatskoj književnosti, kazala je Benjak.

Levak je kazao da je njegova zadaca bila lektura knjige, što se pokazalo kao iznimno težak posao.

- Buduci da Pekica piše na dijalektu, i to posebno na govoru Savicente i okolice koji nije normiran, bilo je jako teško provjeriti je li ono što je napisao ispravno. Cesto sam ga nazivao i pitao piše li se neka rijec ovako ili onako, a on bi odgovorio: "Piši kako želiš".

Na kraju sam morao pobrojati koliko rijeci Pekica piše na jedan ili drugi nacin te odabrati verziju koja se cešce koristi. Danas kada sam ponovo prelistao knjigu, naišao sam na grešku - manjak jednog apostrofa. Nadam se da grešaka nema puno te da one nece umanjiti radost citanja, zakljucio je Levak.

Pekica je procitao naslovnu pricu zbirke i zahvalio svima koji su pomogli u radu na knjizi koja se prodavala zajedno s novim albumom Francija Blaškovica, koji je otpjevao neke Pekicine price. Za glazbeni dio veceri pobrinuo se Noel Šuran s gostima kantadurima kojima se pridružila i Pekicina majka.


Podijeli: Facebook Twiter