Nova Vas: Kvar na autu izazvao požar

Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)
Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)

Policija je tijekom očevida zajedno s inspektorom zaštite od požara u garaži u Novoj Vasi kraj Novigrada utvrdila da je uzrok požara kvar na električnim instalacijama na automobilu Fiat Fiorino pulskih oznaka. Naime, požar je u garaži izbio u ponedjeljak u 20.45 sati, a vatra je pored Fiorina u vlasništvu 58-godišnjaka, zahvatila vozilo Seat Ibiza, pulskih oznaka u vlasništvu 62-godišnjakinje i krovište garaže. Materijalna šteta koja je nastala vlasnicima procjenjuje se na više desetaka tisuća kuna. Požar su gasili umaški vatrogasci, a njihovom brzom intervencijom je spriječeno daljnje širenje vatre.

Umaški vatrogasci su i u utorak imali dva požara. Naime, oko 17 sati su zaprimili dojavu o požaru na otvorenom prostoru u Rovinima kraj Grožnjana. Požar je lokaliziran u 18.30 sati, a izgorjelo je oko 5.000 četvornih metara trave. Sudjelovalo je jedno vozilo i dva vatrogasca umaške postrojbe. Isto u utorak oko 19.30 sati zaprimili su dojavu o požaru na predjelu Monte kod Umaga, također na otvorenom prostoru. Izgorjela je manja površina trave i niskog raslinja, a sudjelovalo je jedno vozilo i dva vatrogasca koji su u 19.45 sati lokalizirali požar.

Podsjetimo da je u proteklih pet dana na području Istre zabilježeno više od 20 požara, uglavnom na otvorenom prostoru, gotovo u svim predjelima Istre. Požari se uglavnom događaju radi nekontroliranog spaljivanja korova i trave, čemu pomaže vjetar, suho tlo i biljne vegetacije. Naime, spaljivanje korova i "mali" požari trave su vrlo opasni ukoliko ih vjetar raspiri i proširi u šumu ili prema stambenim objektima. Policija napominje da je za loženje vatre na otvorenom prostoru potrebno pribaviti dozvolu lokalnog Javnog vatrogasnog društva. Kod spaljivanja trave i korova, što je sada u pred proljetno vrijeme normalno, valja pripaziti na određene detalje. Naime, mora biti dovoljno udaljeno od objekata i predjela koji bi mogli biti zahvaćeni i ugroženi vatrom i dimom, a ukoliko je vjetar jači, on je bolje izbjegavati paljenje vatre i pričekati smirivanje vremena. Pored područja spaljivanja dobro je ponijeti potreban alat i sredstva za gašenje u slučaju proširivanja vatre, a po završetku, potrebno je osigurati se da nema zaostalog žara ili vatre.

Labin: Izbio požar zbog opuška

Radi izazivanja požara na poljoprivrednom zemljištu nadomak mjesta Frančići kod Svete Nedelje, labinska policija će protiv 59-godišnjaka podnijeti obavijest o počinjenom prekršaju Inspektoratu unutarnjih poslova PU istarske. U požaru je jedna osoba lakše ozlijeđena. Utvrđeno je da je 59-godišnjak u ponedjeljak dok je zajedno sa 63-godišnjakom obavljao poljoprivredne poslove bacao opuške cigareta na tlo. No, uslijed naleta vjetra došlo je do zapaljenja trave uslijed čega je izbio požar i na niskom raslinju. Dvojac je pokušao ugasiti požar, no tada je 63-godišnjak lakše ozlijeđen. Na mjestu događaja su intervenirali i djelatnici JVP Labin koji su požar, u kojem je izgorjelo oko tisuću kvadratnih metara trave i niskog raslinja, ugasili u 15.30 sati. (M. S.)


Podijeli: Facebook Twiter