Nova Vas: Kanalizacija gotova do kraja studenog

Cesta je potpuno zatvorena za promet (Tanja KOCIJANČIĆ)
Cesta je potpuno zatvorena za promet (Tanja KOCIJANČIĆ)

U Novoj Vasi, na županijskoj cesti na izlazu iz mjesta prema Višnjanu, u tijeku je izmještanje DTK instalacija u vlasništvu Hrvatskog telekoma, koje izvodi tvrtka Ericsson Nikola Tesla servisi iz Zagreba. Riječ je o izvanrednim radovima koji su uvjet za dovršetak gradnje kanalizacijskog sustava u tom mjestu, što se očekuje krajem sljedećeg mjeseca. Kako doznajemo od tehničkog direktora porečke tvrtke Odvodnja Srđana Mažara, radovi se izvode u bankini od skretanja za Brčićku ulicu do mjesnog groblja, a od tog mjesta pa do osnovne škole instalacije će se premještati na kolničkom traku županijske ceste.

Prema ranijim planovima, gradnja kanalizacijske mreže trebala je biti zgotovljena prije ljeta. No, zbog uvjeta HT-a za izmještanjem glavnih DTK optičkih vodova, koji se nalaze na trasi budućeg kolektora, kao i promjene tehnologije iskopa, radovi su odgođeni za jesen. Međutim, s premještanjem ovih instalacija počelo se čak dva tjedna kasnije od najavljenog, kada je županijska cesta kroz Novu Vas, koja vodi iz Poreča za Višnjan, zatvorena za promet, zbog čega se vozači preusmjeravaju zaobilazno preko Kaštelira. Mještani su negodovali zbog toga i požalili se nedavno i Glasu Istre, jer je cesta već bila zatvorena za sav promet, iako nigdje nije bilo ni radnika ni građevinske mehanizacije.

- Za dovršetak kanalizacijske mreže u Novoj Vasi preostaje dionica od 150 metara kroz centar mjesta, na dionici županijske ceste 5042. Izgradnju kanalizacijskog sustava u ovom naselju sufinanciraju strukturni i kohezijski fondovi Europske unije s udjelom od čak 74 posto, u sklopu „EU projekta Poreč“. Radove smo morali početi, jer se odobrena financijska sredstva moraju iskoristiti do kraja ove godine. Do sada se u sklopu Ugovora za proširenje kanalizacijske mreže na dodatna naselja izgradilo 61,5 kilometara mreže na koju će se spojiti 26 naselja u zaleđu Poreštine, odnosno 6.300 novih korisnika, što je 99,8 posto predviđenih radova. Ostala je samo ova dionica od 150 metara, veli Mažar.

Porečka Odvodnja trenutno gradi i kanalizacijsku mrežu u Baderni, za što je prva faza započela nedavno, koja se sufinancira iz sredstava Hrvatskih voda. Također, doznajemo od Mažara, do kraja godine planiraju izgraditi i kolektor Fuškulin-Mugeba, za što će također dio novaca osigurati Hrvatske vode. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter