Nova Vas: Fritaja uz harmonikaše i šparugu rekorderku

Harmonikaši su svirali za brojne posjetitelje
Harmonikaši su svirali za brojne posjetitelje

U organizaciji mjesne konobe Luciana i uz pokroviteljstvo Općine i Turističke zajednice Općine Brtonigla, u Novoj Vas je održana jubilarna, deseta Proljetna fritaja, gastronomska i zabavna manifestacija posvećena proljetnoj deliciji šparugi.

Već deset godina ta se manifestacija održava posljednje subote u travnju, a brojni posjetitelji, među kojima i dosta izletnika iz Trsta, uživali su bogatom programu i prekrasnom vremenu. Dok su mnogi uživali na suncu, svirali su sudionici Sedmog susreta harmonikaša. Osim pojedinačnih nastupa harmonikaša, među kojima su najmlađi bili Dorian Brečević (12) iz Lovrečice i Vanesa Jakac (13) iz Buzeta, svirali su brojni neformalni sastavi iz raznih istarskih krajeva, a pjevao je i mješoviti zbor Zajednice Talijana Nova Vas. Gotovo tri sata Novom Vas odjekivali su zvuci harmonike, ali i drugih glazbenih i priručnih instrumenata, što su mnogi gosti iskoristili da zaplešu polku ili valcer.

I dok se pripremala velika fritaja sa šparogama i gotovo 500 jaja (više nije stalo u padelu), uz neizbježnu špaletu, u kartanju (briškula i trešete) se natjecalo čak 16 parova. Prvu nagradu (cijelu suhu špaletu) dobili su Medjit Krasnići i Fausto Antonini iz Buja, drugi je bio par M. Doc – T. Doc, a treći par Milos – Matassi.

Mnogi su uz glazbu kušali fritaju sa špaletom za 30 kuna po obilnoj porciji, sve su posjetitelji zasladili tortom sa šparogama, uz deseti rođendan te manifestacije. Ni to nije bilo sve. Održano je i natjecanje za najdulju šparogu, a od sedam izrazito visokih, sve su bile iznad 3,20 m, pobijedila je ovogodišnja rekorderka, šparuga od vrtoglavih 473 cm. Donijeli su je mladi Sanja i Dejan Antonac iz Nove Vasi. Pronašli su je, kažu, ispod vijadukta preko doline Mirne.

Ugodnom popodnevu u Novoj Vasi i bogatom zabavnom programu pridonio je voditelj Giulio Codiglia, koji se uz vlasnicu konobe Lucianu Sinožić trudio da svi gosti budu zadovoljni. (Napisao i snimio Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter