Nova umjetnička praksa u srcu Istre

(nypost.com)
(nypost.com)

Prezentacijom radionica pod nazivom Upravo stvoreno sinoć je zaključen 14. festival Sedam dana stvaranja u Pazinu. Završni je program započeo ondje odakle je sve i krenulo prije tjedan dana, a to je LG galerija. Na zatvaranju festivala pred galerijom je nastupio Domski bend iz Brkača, na otvaranju u galeriji je Maja Radešić otvorila izložbu "Luminous Body", a u Kaštelu instalaciju "Cocoon".

Istraživanje sebe

Program se iz galerije preselio u bufett Bunker gdje su polaznici radionice kreativne psihologije pod vodstvom Gorana Poropata predstavili istraživanja sebe, projekt kojim su se bavili tijekom festivala. Istraživanje kao i sama prezentacija pobudili su veliko zanimanje posjetitelja, ali i nagovijestili potencijalne suradnje sudionika istraživanja i umjetnika koji su sudjelovali u prezentaciji koja je interaktivnu publiku potakla da pogleda u sebe. Nakon predstavljanja projekta "Kvadratni metar kulture" Jelene Lovrec, kojim autorica kupujući metar četvorni zemljišta u svakoj hrvatskoj županiji želi osigurati barem kvadrat za kulturu, Maya Petrovna i David Belas izveli su sugestivnu predstavu koja se bavi muško- ženskim odnosima od ljubavi do mržnje i pomirenja. 

Petrovna je na ovogodišnjem festivalu upriličila i svjetsku premijeru svog uratka "Futura Monomania", futurističku utopiju u kojoj se otuđena bića pokušavaju ponovo povezati. Glazbenu podlogu ovog vizualno atraktivnog performansa činila je uglavnom filmska glazba, a ukupnom su dojmu doprinosili kostimi koji su oblikovali deformirana tijela napola ljudi, a napola vanzemaljskih bića.

U Kaštelu, glavnoj pozornici festivalskih događanja predstavljena je radionica direktnog tiska Sabine Damiani. Polaznici ove radionice mapirali su Pazin, a svoje su zapažanja kroz otiske  pronađenih materijala predstavili u visećim tiskovinama na ulazu u Kaštel. Zajednička fizička i deskriptivna istraživanja tijela predstavile su Neva Lukić i Josipa Bubaš kao rezultat rada književno-izvedbene radionice. Izvedbu je glazbom na zvonima iz fundusa Muzeja grada Pazina pratio Josip Pino Ivančić. Uz to u prostoru u kojem je koncertom glazbene radionice zaključen 14. festivala Sedam dana stvaranja u Pazinu postavljena je izložba fotografske radionice koja je djelovala pod vodstvom Svena Stilinovića. Završni su koncert održali polaznici radionice koju su vodili australski multiinstrumentalisti Trevor Brown i Veren Grigorov. Njihova istraživanja akustike pojedinih lokacija u Pazinu rezultirala su nastupom koji se od početne kakofonije razvijao prema kontrapunktu uz ponekad blage, a ponekad izraženije etno ritmove.

Dragocjena iskustva

U glazbenom programu festivala nastupili su Veja, Če bo bo, če na na, Sara Renar, Naked, Ivan Grobenski, Gentleman, Techno Vikings, a osim filmova u 7ds kinu prikazani su filmovi "Na plaži" Gorana Škofića, "Skoro ništa" Ane Hušman i "The Motel in the Well" Neve Lukić. Na pazinskim su javnim prostorima izvođeni performansi Darka Brajkovića i Marina Tudora. Uz svih njih na festivalu su nastupili Pino Josip Ivančić, Sven Stilinović, Vesna Stilinović, David Belas, Šandor Slacki, Maja Radešić, Nikita Val, Goran Škofić, Neva Lukić, Ana Hušman, Zrinka Ružičić, Nikica Karas, Toma Zidić, Pavle Kladarin, Lovro Čepelak, Andreja Kulunčić, Tena Rak, Zrinka Udžbinec i mnogi drugi umjetnici koji stvarajući u Pazinu stječu dragocjena iskustva.

Festival je održan u organizaciji udruga Veliki mali čovjek i MIG odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Istarske županije, Grada Pazina, Muzeja grada Pazina i Etnografskog muzeja Istre te uz podršku brojnih partnera, sponzora i volontera, a od ove godine nosi EFFE Label, europsku festivalsku oznaku izvrsnosti i inovativnosti. (Napisao i snimio Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter