Nova tužba Franka protiv banaka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što joj je odbijena prva tužba protiv hrvatskih banaka zbog nepoštivanja pravne procedure, udruga Franak najavljuje novu skupnu tužbu koju ce podici s udrugom Potrošac.

- Nakon neuspjelog pokušaja mirenja s bankama, vjerujem da cemo tužbu podici u roku od dva tjedna. Suština ove tužbe ista je kao i kod prve: nedopuštena primjena valutne klauzule i nedopušteno mijenjanje kamatnih stopa, kaže Tomislav Prpic iz udruge Franak.

Tužbom ce se od banaka zatražiti ukidanje valutne klauzule za kredite indeksirane u švicarskim francima, obracun rata po tecaju franka na dan sklapanja kredita te ukidanje promjenjivih kamatnih stopa za kredite indeksirane u drugim stranim valutama, cija promjena u ugovorima nije transparentno uredena.

Prva tužba je odbijena uz obrazloženje da Franak nije medu institucijama koje mogu podizati skupne tužbe.

Udruga je, podsjecamo, jesenas tužila sedam banaka u Hrvatskoj radi zaštite prava 125.000 gradana dužnika koji otplacuju kredite s valutnom klauzulom u švicarskim francima. Prpic kaže da mu nije poznato koliko je Istrana podiglo kredit u švicarcima, no istice da je ukupan iznos takvih kredita u Hrvatskoj oko 32 milijarde kuna.

- Neki su dužnici uspjeli zatvoriti kredite u švicarcima drugim kreditima, ali nije mi poznato koliko je njih to uspjelo. No, znam da su to ucinili po nepovoljnim uvjetima, kaže Prpic.

Na web stranici Franka još je uvijek otvorena anketa kojom ce u ovoj udruzi nastojati dobiti što bolji uvid u situaciju kreditnih dužnika, kao i doznati što više detalja o problemima s kojima se suocavaju. Zato pozivaju sve kreditne dužnike u Hrvatskoj s kreditima u švicarskim francima i eurima da ispune upitnik koji ce odgovoriti na nekoliko kljucnih pitanja o ponašanju banaka prema kreditnim dužnicima i dati uvid u to jesu li banke prema jednakim principima tretirale sve dužnike.

Prpic istice da se dosad anketi odazvalo više od tisucu dužnika, trecina kojih je istaknula da uopce nije imala izbora jer nisu bili kreditno sposobni za dobivanje kredita s valutnom klauzulom u eurima. Trecina ih je odgovorila da su ih na švicarce nagovorili osobni bankari, dok je deset posto njih izjavilo da je odlucujuca za izbor kredita u švicarcima bila 15-ak posto niža rata od one koja se nudila po drugim kreditima. (M. VERMEZOVIC IVANOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter