Nova štinjanska lučica gotova krajem studenog

Lučica Štinjan (M. MIJOŠEK)
Lučica Štinjan (M. MIJOŠEK)

Iako je bilo najavljivano da će novi dio štinjanske lučice biti gotov krajem svibnja radovi su, mada nisu bili gotovi, u lipnju obustavljeni zbog zabrane radova tijekom turističke sezone. Kako što je tada najavio predsjednik Pomorsko športskog ribolovnog društva "Štinjan" Marijan Rupenović, oni su nedavno nastavljeni, a u tijeku je desetak metara završnih podvodnih radova.

Izgradnja gata i lukobrana

- Nakon toga radnici prelaze na radove iznad takozvane "vodene linije", odnosno na izgradnju pravog gata i lukobrana. Na kraju će se, pak, nasuti školjera kako bi se lučica i dodatno zaštitila od mora, naveo nam je Rupenović dodajući da se nešto moralo popravljati i u moru jer su tijekom ljeta morski valovi odnijeli dio nasutog kamenja.

Naveo je i kako je investicija, zbog toga što su morali kupiti kamen, ali i obaviti dodatne infrastrukturne radove poput elektromreže, nešto poskupila, pa će radovi na kraju umjesto procijenjenih 3,5 milijuna kuna koštati oko 4,2 milijuna kuna. Investicija je, podsjeća, specifična po tome što većinski dio financiraju sami Štinjanci, odnosno zainteresirani mještani koji su uplatili predujam za nove vezove koji ovome mjestu tik uz more kronično nedostaju. Na taj je način skupljeno preko tri milijuna kuna.

Izgradnjom novog lukobrana, dugačkog 180 metara, osigurat će se novih 80-ak vezova odnosno značajno povećati broj vezova, sa sadašnjih 74 na 160 vezova, navodi Rupenović, a posao izvodi tvrtka Vintijan. Inače, proširenjem lučice omogućit će se građanima vezanje plovila dužih od sedam metara za razliku od sadašnjih vezova koji su mogli prihvatiti brodice od četiri do sedam metara.

U koncesiju je, podsjetimo, ušao i dio kopna na kojem bi trebali biti postavljeni montažni objekti za potrebe lučice, sanitarni čvor i dio na kojem bi se barke izvlačile na kopno. Koncesijski ugovor za sportsku luku Štinjan - Puntižela sa PŠRD-om Štinjan potpisan je u travnju 2013. godine i to na 20 godina. Za cijelo područje pod koncesijom PŠRD-a plaćat će se fiksni dio od 60 lipa po četvornom metru te 20 posto od godišnjih članarina kao promjenjivi dio naknade. (Borka PETROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter