Nova spomen-ploča mladom antifašistu Brunu Valentiju

Novu spomen-ploču financirao je Grad Poreč (K. FLEGAR)
Novu spomen-ploču financirao je Grad Poreč (K. FLEGAR)

Uz novu spomen-ploču posvećenu Brunu Valentiju, mladom borcu koji je poginuo u narodnooslobodilačkoj borbi, danas su u Červaru položili cvijeće predstavnici Grada Poreča - zamjenici gradonačelnika Nadia Štifanić Dobrilović i Loris Peršurić, predsjednik Gradskog vijeća Adriano Jakus, predsjednik porečke Zajednice Talijana Graziano Musizza te članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista Poreštine na čelu s tajnikom Antonom Fapcem.

Simbolično su tako otkrili granitnu ploču kojom je zamijenjena ona ukradena početkom rujna.

- Osuđujemo taj vandalski čin i nadamo se da se događaji kojima se brišu vidljivi tragovi naše povijesti više nikad neće ponoviti, ni ovdje ni na drugim mjestima na kojima su poginuli naši borci, rekla je Štifanić Dobrilović. Najavila je da će 12. veljače, kao i svake godine, obilježiti dan Valentijeve pogibije.

Musizza je rekao da je Bruno Valenti bio divna osoba te da njegovo ime ZT s ponosom nosi.

- Počašćen sam što danas mogu biti ovdje, ali i tužan zato što su nedavno preminule dvije drage osobe Milan Žiković i Lucio Pulin. Oni su vodili računa o ovoj spomen-ploči i bili bi jako sretni da su u ovom trenutku s nama, kazao je Musizza. 

Prva je ovdašnja spomen-ploča posvećena Brunu Valentiju uništena početkom 90-ih godina iz ideoloških razloga, a druga, metalna, vjerojatno je otuđena radi preprodaje. Za novi se spomenik pobrinuo Grad Poreč, koji je za njegovu izradu i postavljanje izdvojio približno četiri tisuće kuna. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter