Nova sezona neformalnih edukacija i druženja mladih

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Hrvatskom ferijalnom i hostelskom savezu odobreno je korištenje dijela javne površine na području uvale Valsalina i području koje okružuje Omladinski hostel Pula radi organiziranja niza manifestacija u razdoblju od 1. travnja do 31. prosinca. Budući da su manifestacije namijenjene mladima te da imaju edukativni karakter, korištenje javne površine odobreno je bez naknade.

Venture abroad za izviđače

Zaključkom gradonačelnika Borisa Miletića omogućeni su tako, između ostalog, ljetne foto radionice za mlade u organizaciji Foto saveza Hrvatske, program ispitivanja podmorja flore i faune, ekologije mora i metodologija oceanografije, zatim međunarodna obuka za voditelje potražnih pasa u organizaciji Hrvatske udruge za obuku potražnih pasa, te Međunarodni folklorni festival Leron u organizaciji Zajednice Talijana Vodnjan. Najavljeni su i Venture abroad s upoznavanjem sporta, prirode i kulture za izviđače, druženja mladih iz osnovnih i srednjih škola te studentskih organizacija, ljetne taekwondo škole Tiger i Škorpioni iz Ljubljana, škola ronjenja ljubljanskog Fakulteta za sport, upoznavanje kulturnih znamenitosti Pule za Kazaou iz Belgije, te aktivnosti Lions districta 126 LC Poreč i sportskih grupa iz Njemačke.

Hosteli su sve popularniji, posebno među mladim ljudima i onima koji vole jednostavan smještaj u prijateljskoj atmosferi i priliku za neposredan kontakt s lokalnim stanovništvom i putnicima iz cijelog svijeta. Omladinski hostel Pula ili jednostavno Ferijalni, najstariji je i najpoznatiji hostel na pulskom području, a posebnost su mu, uz očekivane povoljne cijene i siguran obrok, upravo neformalne edukacije, razmjene i druženja mladih iz različitih zemalja, poput onih najavljenih, u čijoj organizaciji Savez ima dugogodišnje iskustvo i tradiciju.

- Hrvatski ferijalni i hostelski savez, kao nacionalna udruga mladih i za mlade, provodi programe neformalne edukacije samostalno ili u suradnji s drugim organizacijama iz zemlje i inozemstva. Svaki program ima osnovnu tematiku i primarno područje s kojeg sudionici stječu nova znanja i iskustva, a zajedničko im je da potiču i služe razvoju mobilnosti mladih. Sudionici su članovi naše udruge ili hostelske asocijacije iz druge zemlje, iz raznih dijelova Hrvatske i inozemstva. Ljetna foto-radionica, primjerice, okuplja mlade iz različitih hrvatskih krajeva, zainteresirane za stjecanje znanja i vještina s područja klasične i digitalne fotografije, a sastavni dio rada je upoznavanje specifičnosti prirodne i kulturne baštine Pule i okolice. Programi vrlo često uključuju izlete - posjete parkovima prirode i nacionalnim parkovima, uz angažiranje lokalnih turističkih vodiča i prijevoza, posjete znamenitostima i muzejima, organiziranje obroka u ugostiteljskim objektima u gradu i okolici. Važno je napomenuti da se njima uvijek nastoji doprinositi razvoju zajednice, odnosno lokalnih pružatelja usluga, istaknuo je tajnik Saveza Dražen Gečević.

Razbijanje predrasuda i stereotipa

Objasnio je da je specifičnost i svrha međunarodnog omladinskog hostelinga pružiti (uglavnom) mladima mogućnost da kroz stjecanje novih znanja i vještina s područja vlastitog interesa, obogaćuju svoja iskustva putovanja, razvijaju turističku kulturu, upoznaju lokalno stanovništvo, kulturu, običaje i prirodne ljepote.

- Provođenjem programa i boravkom u omladinskom hostelu mladi dobivaju prigodu brzo i jednostavno stupiti u kontakt i upoznati druge goste hostela. Time ne samo da šire krug poznanstva, već i "razbijaju" eventualne predrasude i stereotipe prema osobama drugih nacionalnih, religijskih i kulturnih pozadina, napomenuo je Gečević.

Lani dvadesetak tisuća noćenja

Omladinski hostel je otvoren tijekom cijele godine. No, tijekom zimskih mjeseci, zbog malog broja turista i priprema za sezonu, u pravilu ga koriste samo manje i prolazne grupe gostiju. Najveći broj korisnika je iz Austrije, Njemačke, Belgije, Velike Britanije, Francuske i Italije te iz Hrvatske. Prošlogodišnji su rezultati slični onima iz prethodnih godina - dvadesetak tisuća noćenja. U Savezu očekuju da će se oni u budućnosti povećavati.

- Kako bismo to ostvarili nužna su tehnička poboljšanja i podizanje standarda hostela. Posebno se to odnosi na restoran i seminarske prostorije koje su važne za kvalitetnu provedbu programa, a time i zadovoljstvo sudionika programa i ostalih gostiju. S obzirom na velik broj organizacija s kojima surađujemo i mogućosti proširenja partnerstva putem međunarodnih krovnih organizacija čiji je HFHS član, sigurni smo da bi adekvatna adaptacija hostela i okoliša doprinijela povećanju broja programa. Time bismo povećali broj noćenja i još snažnije doprinosili zajednici i različitim pružateljima usluga u gradu i okolici, naglasio je Gečević, podsjećajući da su mladi skloniji korištenju lokalnih usluga i kupovini lokalnih proizvoda. (Kristina FLEGAR, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter