Nova runda pregovora oko Cimosa u ponedjeljak?

Tvornica Cimos Buzet, (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)
Tvornica Cimos Buzet, (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Nova runda pregovora vezanih uz rješavanje Cimosovih dugovanja Hrvatskoj očekuje se u ponedjeljak kada bi se, navode slovenski mediji, slovenski ministar za gospodarstvo Zdravko Počivalšek trebao u Zagrebu sastati sa hrvatskim ministrom državne imovine Goranom Marićem. Prijedlog sporazuma kojeg je u četvrtak dostavila hrvatska Vlada, sukladan je samo u financijskom djelu, rezolutno tvrde slovenski mediji po kojima je sporan hrvatski zahtjev da kupac grupacije Cimos Kopar talijanski fond Palladio Finanziaria iz Vicenze mora očuvati proizvodnju i radna mjesta u Hrvatskoj iako slovenska strana pa tako ni talijanski kupac to nisu obećali.

Prijedlog sporazuma kojeg je slovenskoj strani poslala hrvatska Vlada sukladan je njenoj prošlotjednoj odluci o načinu podmirenja duga kojeg Cimos ima prema Riječkoj banci, a prema kojoj će slovensko Društvo za upravljanje imovinom banaka (DUTB) od hrvatske Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) otkupiti 7 milijuna eura potraživanja i taj iznos u roku od 15 dana uplatiti u hrvatski državni proračun. Nakon toga DAB će povući tužbu za naknadu štete i ostale tužbe vezane uz potraživanja prema Cimosu. Također predviđa da Palladio Finanziaria proizvodnju u Hrvatskoj minimalno u naredne dvije godine treba zadržati u dosadašnjem obimu i to na sve tri lokacije u Buzetu, Roču i Labinu što je oko tisuću radnih mjesta.

Talijani su međutim, tvrde slovenski mediji, ponudili sljedeće garancije; očuvanje radnih mjesta u ovoj godini na najmanje dvije lokacije na temelju poslovnog plana koji je usklađen i s ključnim kupcima. Ako novih narudžbi ne bude, Talijani neće trebati sve proizvodne lokacije Cimosa.

Ministra Marića zamolili smo da komentira navode slovenskih medija da su u odluci hrvatske Vlade, odnosno prijedlogu sporazuma vezanih uz rješavanje dugovanja Cimosa, određeni elementi koji nisu bili dogovoreni sa slovenskom stranom, a odnose se na uvjet očuvanja radnih mjesta. Upitali smo ga i da li je bilo službenih reakcija sa slovenske strane i da li je u planu novi susret sa slovenskim ministrom za gospodarstvo Zdravkom Počivalšekom te očekujemo odgovor na postavljenja pitanja.

Komentar napisa u slovenskim medijima da je rješavanje problema Cimosa ponovo na početku, odnosno da neki elementi iz prijedloga sporazuma hrvatske Vlade vezani uz očuvanje radnih mjesta nisu prihvatljivi slovenskoj strani, zatražili smo i od župana Valtera Flega.

- Mislim da su upravo radna mjesta najvažnija i svi naši razgovori išli su upravo u tom prioritetnom cilju njihova očuvanja. Politika, a i hrvatska strana je u konačnici izuzetno puno po tome napravila i očekujem kooperativno ponašanje svih strana u uključenih u rješavanje pitanja Cimosa, kratko je komentirao Flego. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter