Nova rovinjska kanalizacija dovršit će se do konca 2019. godine

Dominira u skoku - Luka Vučko (Ž. HAJDINJAK/CROPIX)
Dominira u skoku - Luka Vučko (Ž. HAJDINJAK/CROPIX)

Na temu projekta prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području aglomeracije Rovinj, danas je u gradskoj palači održana konferencija za novinare. Uz gradonačelnika Marka Paliagu i direktora "Odvodnje" Ognjena Pulića konferenciji su prisustvovali predstavnici Ecoina-e, tvrtke zadužene za promociju i predstavljanje projekta. Projekt koji je proglašen od državnog značaja startao je još prije jedanaest godina, a ukupno je vrijedan 223 milijuna od kojih je 160 milijuna bespovratno iz fondova EU-a.

Gradonačelnik Paliaga je podsjetio na hodogram projekta, koji već u samom svom podnaslovu "100 % priključeni-100 % za Rovinj" govori da će se izgradnjom odnosno učinkovitim upravljanjem sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda čitav Rovinj, ali i Rovinjsko Selo, biti u potpunosti priključeni na sustav odvodnje.

Prvi projekt s povratnim vodama

- Osim činjenice da će Rovinj imati gotovo sto postotnu priključenost na sustav odvodnje, odnosno do prosinca 2019. godine izgrađen i u funkciju stavljen novi uređaj za pročišćavanje svih otpadnih voda (što uključuje 24 kilometra novih kolektora, sedamsto novih priključaka i sedam novih crpnih stanica, kao i sanaciju 3,56 kilometara oštećenih obalnih i kopnenih kolektora) riječ je i o prvom projektu s povratnim vodama, što znači da će se sve gradske otpadne vode, nakon što budu pročišćene, vraćati i upotrebljavati za navodnjavanje zelenih površina, kazao je gradonačelnik Paliaga, dodavši da se na taj način, osim smanjenja korištenja pitke vode doprinosi načelu dobrog upravljanja vodnim resursima i ispunjenju zahtjevu europske Direktive o odvodnji i pročišćavanju komunalnih otpadnih voda.

U veljači radovi u Boriku i Bolničkom naselju

Direktor rovinjske "Odvodnje", Ognjen Pulić, osvrnuo se na tijek dosadašnji radova projekta, koji je odlukom Vlade, proglašen strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske.

- Ono što želim istaknuti je da se radovi odvijaju prema dinamičkom planu gradnje. Krenulo se s Rovinjskim Selom, odnosno trasom Rovinjsko Selo-Gripole gdje se izvode iskopi rovova, polaganje cijevi i zatrpavanje istih na dvjema lokacijama. Do sada je naime, izvedeno 350 metara cijevi, očišćeno i prokrčen kilometar trase te iskopano dvije tisuće četvornih metara zasjeka da bi do blagdana Božića i Nove godine svi kanali bili zatvoreni, rekao je Pulić, koji je za studeni najavio početak radova i na kopnenom kolektoru u Rovinju, a u veljači radove u Bolničkom naselju i Boriku.

Prekid tijekom turističke sezone

- Tijekom studenog, a to je samo pitanje dana otvara se i treće gradilište, na kojem će se sanirati kopneni kolektor u dužini od 2,5 kilometara na potezu od naselja Lamanova, preko Voltićeve, Istarske, svetog Vida, Valbrune, pa sve do kolektora u Kuvima. Što se pak tiče obalnog kolektora na potezu od Gandusija do Škvera on kreće sljedeće godine, objasnio je Pulić dodavši da će se radovi koji početkom veljače započinju u Bolničkom naselju i Boriku odvijati do turističke sezone, kada se prekidaju i ponovno započinju na jesen, ne bi li u potpunosti bili okončani do ljetne sezone 2019. godine. Isto tako u ožujku kreću radovi u Gripolama, a koji bi se trebali okončati do ljetne sezone 2018. godine, pojasnio je Pulić. Dodao je da će do konca 2019. projekt prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području aglomeracije Rovinj biti zgotovljen.

Inače, glavni izvođači radova, uz podizvođače, su djelatnici tvrtke G.P. Krk iz Krka. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter