Nova riva ne vraća Pulu moru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Godinu i pol dana od početka radova riva i je i nije poprimila drugačiji izgled. Nije to ni izbliza izgled predviđen odabranim idejnim rješenjem uređenja rive, s proširenjem nasipavanjem i šetnicom te sadržajima koji će vratiti Pulu svom zaljevu, vratiti je moru.

Doduše, riva ima novi asfaltni sloj, nema više starih brojnih zakrpa i ulegnuća, ali ih i dalje ima na kamenom dijelu rive uz samu obalu. I tako će biti sve dok se riva ne uredi po idejnom projektu s novim sadržajima.

U travnju prošle godine počela je izgradnja obalnog kolektora zahvaljujući kojem će konačno biti prekinuto stoljetno zagađivanje Pulskog zaljeva. Izgradnji je prethodilo uklanjanje talijanskih betonskih kandelabara na dijelu rive uz more i stoljetnog austrougarskog drvoreda uz zgrade.

Danas su kandelabri metalni, smješteni uz nogostup na rivi, a drvored ponovno posađen.

Obalni dio rive i dalje čine pohabane, slomljene i nakošene kamene austrougarske ploče, ali na njima nema automobila pa se to još više primijeti. Parkiranje je odlukom Grada Pule ukinuto od zgrade Lučke kapetanije do Uljanika, iako nerijetko mnogi ne mare za propise i ostavljaju vozila na toj površini rive, pogotovo ljeti. (G. ROJNIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter