Nova ravnateljica podnijela prijavu protiv Bertović

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iza policijske pretrage ureda Lidije Bertović jučer poslijepodne te sinoćnjeg zaustavljanja njenog automobila u Karlovcu, gdje je također obavljen pretres, stoji kaznena prijava koju je protiv smijenjene ravnateljice NP Plitvička jezera jučer podnijela Natalija Božičević, njena nasljednica na toj dužnosti.

Potvrđeno nam je to danas u Policijskoj upravi ličko-senjskoj.

- Tijekom dana je ured ravnatelja NP-a Plitvička jezera podnio kaznenu prijavu za kazneno djelo koje se goni po službenoj dužnosti. Policija sada provodi izvide, no kako je 15. prosinca na snagu stupio novi Zakon o kaznenom postupku, sadržaj kaznene prijave zasad ne možemo otkrivati, rekla nam je Maja Brozičević, glasnogovornica ličko-senjske policije.

Neslužbeno doznajemo da Lidija Bertović sinoć ipak nije bila privedena na obavijesni razgovor u karlovačku policiju, već je samo na licu mjesta obavljen pretres njenog privatnog automobila, kojim je putovala prema Zagrebu na gostovanje u Dnevniku 3 HRT-a.

Bertović je s dužnosti, prema jednom izvoru smijenjena zbog rastrošnosti, a prema drugom, zbog nezadovoljstva ministra Mihaela Zmajlovića nedonošenjem strategije razvoja NP-om. (D. KUNDIĆ/NL)

Ravnateljica razriješena zbog lošeg rada, kršenja pravilnika i zakona o javnoj nabavi

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović razriješio je ravnateljicu Nacionalnog parka Plitvička jezera Lidiju Bertović zbog lošeg vođenja te javne ustanove, zbog višekratnog kršenja Statuta ustanove kao i pravilnika i Zakona o javnoj nabavi, priopćeno je jutros iz Ministarstva.

Kako se navodi u priopćenju, ministar Zmajlović razriješio je ravnateljicu NP-a Plitvička jezera 18. prosinca "zbog negativnih pokazatelja vezanih uz vođenje Javne ustanove i neostvarivanja postavljenih ciljeva tijekom 16 mjeseci obnašanja dužnosti". U više od godinu dana mandata nisu ispunjeni postavljeni strateški ciljevi koji su zacrtani na početku mandata.

NP Plitvička jezera trebao je jasno pokazati kako se zaštićena područja mogu staviti u funkciju razvoja i postati generator razvoja cijele regije, ističe se u priopćenju. Iz Ministarstva ističu da su "promjene i poboljšanja u sustavu upravljanja zaštićenim područjima jedan od prioriteta Ministarstva, čija je strategija otvaranje parka lokalnoj i široj regionalnoj zajednici".

Od vodstva parka očekivalo se nekoliko modela razvoja, koji su trebali pokazati koji je najprimjereniji da bi se povećala efikasnost i pozitivni efekti za samu javnu ustanovu, ali i cjelokupnu regionalnu zajednicu, navodi se. 

Pri razvoju modela trebalo je analizirati i predložiti najbolje opcije, s posebnim naglaskom na koncesioniranje komercijalnih djelatnosti, što bi podiglo  kvalitetu i unaprijedilo turističke i ugostiteljske sadržaje, kažu iz Ministarstva.

"Stručnjaci za turizam i ugostiteljstvo bavili bi se poslom u kojem su specijalisti, a JU NP Plitvička jezera onime za što je primarno i osnovana i u čemu je uvjerljivo najbolja - očuvanjem okoliša i svjetskog prirodnog fenomena Plitvičkih jezera, koja su još 1979. godine uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske prirodne i kulturne baštine", piše u priopćenju. 

Ministar Zmajlović od nove uprave očekuje da iskoristi sav potencijal koji Plitvice kao vodeća javna ustanova imaju, prije svega, potencijal zaposlenika među kojima su brojni stručnjaci u zaštiti prirode i djelatnici čije je dugogodišnje iskustvo neprocjenjivo. 

Do provedbe natječaja i izbora novog ravnatelja, JU NP Plitvička jezera vodit će vršiteljica dužnosti Natalija Božičević, koja je zaposlena u toj Javnoj ustanovi od 1999. godine, gdje je obnašala više odgovornih, rukovodećih, funkcija u raznim poslovnim jedinicama JU-a, navodi glasnogovornica Ministarstva Dijana Sušac. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter