Nova pulska riva za 10 godina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Objavljivanje rada odabranog na javnom natjecaju za idejno arhitektonsko rješenje uredenja pulske rive izazvalo je velik interes gradana. Prekrasne vizure koje taj rad nudi u mnogih su izazvale oduševljenje, ali i nevjericu. Štoviše, cuju se i mišljenja da takvo što nije izvedivo u Puli, vec predstavlja tek pustu pricu, kao što je vec godinama slucaj s Brijuni rivijerom i novom bolnicom.

Javnost u oci bodu pontoni, bazen za vaterpolo, a prije svega - shvatljivo nakon slicne price o plovecoj garaži pocetkom novog tisucljeca - i garažna kuca na moru, koja bi se još k tome pomicala ovisno o potrebama dogadanja na tom podrucju. Teško je Puljanima povjerovati u takve price, a razuvjeriti ih može tek - realizacija. U suprotnom, kao što to dio javnosti sada smatra, sve ce se nazvati politickim spinom uoci izbora, skorašnjih i svih buducih.

Vratiti nadu i optimizam

Trenutno stanje rive nikoga ne može zadovoljiti i stoga ne iznenaduje podrška da se riva konacno uredi, fekalni mulj izvadi iz Pulskog zaljeva, a idejno rješenje provede u djelo. Šetnica na proširenoj rivi, mnoštvo sadržaja prema uvali Mandrac, ureden željeznicki kolodvor te osvjetljenje, pogotovo obale i mora, daju sliku koju bi svaki gradanin rado želio doživjeti u svom gradu. Ipak, kako nam kažu bolji poznavatelji prilika, realno je ocekivati da ce se takvo što ostvariti najranije za deset godina, iako je nezahvalno prognozirati.

- Odaziv natjecaju je bio dobar, projekt je kvalitetan, a od gradana nisam cuo lošu rijec za projekt. Druga je stvar što je vjera u politicare u Hrvatskoj niska pa ima dosta skepse, ali zadovoljan sam što možemo trasirati put, vratiti nadu i optimizam da u našem gradu može biti ljepše. Stvari idu svojim tokom, a na nama je da put koji smo zacrtali, dakle povratak Pule k moru i povratak društvenog života na rivu, i ostvarimo, odlucan je pulski gradonacelnik Boris Miletic.

Medutim, za realizaciju, kako su više puta naglašavali u Gradu, nužno je ostvarenje projekta zaokruživanja obalnog kolektora, dijela sustava kanalizacije, što je ujedno i preduvjet sprjecavanja daljnjeg zagadivanja Pulskog zaljeva tako da, po svemu sudeci, uredenje nece poceti barem u iduce tri-cetiri godine.

- To je stoljetni korak okretanja jedne vizure, sadržaja grada i nacina života u gradu. To nije mala stvar i najneodgovornije bi bilo reci da ce se to sutra riješiti. Cekao sam da bih to pokrenuo nakon lokalnih izbora kako mi nitko ne bi prebacio. Sada su parlamentarni izbori, nakon toga ce biti lokalni, takvim razmišljanjem nikada necemo napraviti rivu. I u daljnjim fazama provedne projekta slušat cemo puls gradana pa ih i ovim putem pozivam da nas nastave pratiti i sudjelovati, kaže Miletic.

Uredenje po zonama


Koncept uredenja rive podijeljen je na cetiri zone - Uljanik, središnji dio, Carinski gat i uvalu Mandrac. Implementiranje idejnog projekta uredenja u niže urbanisticke planove zapocet ce dovršetkom postupka javnog natjecaja, a izrada novih planova i kompletne projektne dokumentacije uredenja rive, kao i ishodovanje dozvola, trajat ce, procjenjuju naši sugovornici, nekoliko godina. Tek bi tada mogla poceti izgradnja, i to najvjerojatnije po segmentima, odnosno zonama, jer površina u središnjem dijelu, Carinskom gatu i uvali Mandrac nikako ne bi smjela ovisiti o uredenju površine u Uljaniku. Dakle, prvi radovi na ovom projektu mogli bi poceti najranije za tri-cetiri godine.

Osim o izgradnji kanalizacije i urbanistickim planovima, projekt uredenja pulske rive ovisi prije svega o financijskim sredstvima.

- Cinjenica je da dok se neke stvari u našem gospodarstvu ne promijene, bila to Brijuni rivijera ili nešto cime ce ekonomija grada živnuti, ovisimo o tome. Vjerujem da je najizgledniji razvoj turizma. Usto, racunamo na sredstva iz pristupnih fondova EU-a jer 2013. ulazimo u Europsku uniju. Realno je da, kada sve pripremimo, projekt kandidiramo u pristupne fondove, gdje postoje planirana sredstva, otkriva gradonacelnik. (Goran ROJNIC)

VIŠE O TEMI URE?ENJA PULSKE RIVE PROCITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE


Podijeli: Facebook Twiter