Nova pulska bolnica: Skupo odgađanje radova

Istek valjanosti građevinske dozvole spriječen je otvaranjem gradilišta u krugu stare bolnice (Manuel ANGELINI)
Istek valjanosti građevinske dozvole spriječen je otvaranjem gradilišta u krugu stare bolnice (Manuel ANGELINI)

Što se čeka, zašto opet stoji projekt obnove i dogradnje pulske bolnice? Zadnja vijest datira od 15. travnja ove godine kada je formalno označen početak gradnje, otvaranjem građevinskog dnevnika i malog gradilišta na ulazu u kompleks stare bolnice, čime je u zadnji tren spašena građevinska dozvola. Prije toga dobivena su jamstva Vlade za 300 milijuna kuna kredita za koji je Županija potpisala ugovor s Erste bankom, ali je zapelo na drugih 300 milijuna kuna kredita koji treba stići iz Hrvatske banke za obnovu i razvitak, kojoj pak povoljna kreditna sredstva odobrava Europska investicijska banka. E, upravo je EIB-ovo odobrenje to što se čeka.

- Točna je informacija da je HBOR odobrio kredit Općoj bolnici Pula, no donesena odluka je uvjetna te je za korištenje kredita potrebno zadovoljiti tražene uvjete, među kojima je i osiguranje izvora financiranja od strane EIB-a. EIB-u smo dostavili svu potrebnu dokumentaciju, pregovori o odobrenju kredita su u visokoj fazi, a obavljen je i posjet terenu predstavnika EIB-a, odgovaraju iz HBOR-a.

Načelnik Županijske uprave Valerio Drandić potvrđuje da HBOR čeka vrlo skori odgovor EIB-a o osiguranju kreditnih sredstava za pulsku bolnicu, i to po njihovim vrlo povoljnim uvjetima.

- Ako bi se ipak desilo da EIB ne odobri sredstva za pulsku bolnicu, po riječima nekih ljudi postoji mogućnost skupljeg zaduživanja. U zadnje vrijeme imamo zahtjeve iz HBOR-a da im dostavimo neke podatke. Očito, nešto se priprema u vezi našeg kredita. Na kraju ćemo prihvatiti bilo kakva sredstva, jer je najskuplje ovo odgađanje, jer donosi promjene koje će nas koštati, rekao je Drandić. (Piše Duška PALIBRK)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter