Nova pulska bolnica dobit će heliodrom

Proračun bi morao biti razvojni - župan Valter Flego (Mirjan RIMANIĆ)
Proračun bi morao biti razvojni - župan Valter Flego (Mirjan RIMANIĆ)

Više pitanja vijećnika na skupštini Istarske županije odnosilo se na Opću bolnicu Pula. Neviju Poropat zanimalo je u kojoj su fazi radovi na izgradnje nove bolnice, a Tanju Vrbat Grgić, budući da su županiji vraćena osnivača prava, kako će se to odraziti na županijski proračun. Planira li zbog toga županija dodatno zaduživati ili će se taj teret prebaciti na gradove i općine? Najveći broj građevinskih radova je dovršen, odgovorio Velerio Drandić, načelnik Županijske uprave Istarske županije, a sada se, prema terminskim planovima, obavljaju instalaterski i drugi radovi u unutrašnjosti objekta koji prethode postavljanju podnih i zidnih obloga.

- Zastoj koji se bio dogodio prolongirat će radove za nekoliko mjeseci, ali će sve biti gotovo pred ljeto 2018., odgovorio je Drandić, dodajući kako su u međuvremenu projektu dodana neka poboljšanja, pa će tako nova bolnica u Puli, umjesto klasičnih kirurških dvorana dobiti 10 modularnih kirurških dvorana, poput onih u najmodernijim europskim bolnicama. Lokacija na kojoj će se graditi hospicij bit će na vrijeme oslobođena, a velika hrpa ondje deponiranog materijala većim je dijelom namijenjena za uređenje heliodroma, koji će se nalaziti kod velikog parkirališta, rekao je Drandić.

Županija još plaća kredit, koji je u dobroj vjeri uzela za sanaciju poslovanja Opće bolnice u Puli, odgovorio je Tanji Vrbat župan Valter Flego. "Bili smo, kaže, pošteni kada smo to napravili jer ostatak Hrvatske se tako nije ponašao, pa umjesto njih te troškove plaća država".

-  Ne želim da se nešto tako ponovi. Najprije ćemo vratiti taj kredit koji završava 30. lipnja 2018. Mi smo sada osnivači i čekamo tumačenje ministra na koji ćemo način moći financirati bolnice. Dakle, još je rano o tomu govoriti. Druga godina će donijeti neke reforme, pa ćemo poduzimati aktivnosti kao druge županije, rekao je Flego i naglasio kako se radio o dva kredita ukupno vrijedna 600 milijuna kuna, od čega su 150 milijuna kuna obaveze županije, a 50 milijuna kuna morat će, prema sporazumu, podmiriti općine i gradovi tijekom 2018. godine.   

Odgovarajući na pitanje Silvana Hrelje kako će se predložena porezna reforma, za koju drži da je elitistička, odraziti na jedinice regionalne i lokalne samouprave i socijalnu sigurnost građana, Flego je rekao da "prema prijedlogu proizlazi da će oni koji minimalno zarađuju minimalno biti i nagrađeni".

- Nažalost, u turističkim će regijama najviše dobiti po leđima oni koji nose turizam, dakle ugostitelji, to nije korektno, kaže župan, koji je kao potpredsjednik Hrvatske zajednice županija najavio da će razgovarati s predsjednikom Sabora Božom Petrovim o problemima smanjenjima lokalnih proračuna. Nakon tog razgovora vidjet će se na koji će se način nedostatak sredstva moći kompenzirati.

Budući da još nema jasnih parametara, teško je izračunati koliki će biti manjak u županijskom proračunu, ali neke projekcije pokazuju da se može govoriti o šest, sedam milijuna kuna, ukoliko ne bude kompenzacijskih mjera. "Ukoliko se takav scenarij obistini, regionalna i lokalna samouprava više neće biti pokretač razvoja, već će se pretvoriti u dosadnu birokraciju", zaključio je Flego.

"Dokumentacija za gradnju hospicija u Puli je u fazi priprema za izdavanje građevinske dozvole", odgovorila je Sonja Grozić Živolić, pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb na pitanje Davora Komara, o rokovima gradnje te ustanove. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter