Nova pulska bolnica - desetljeća od ideje do projekta

Simulacija budućeg kompleksa pulske bolnice
Simulacija budućeg kompleksa pulske bolnice

Nakon desetljeća intenzivnijih priprema, kompletirana je projektna dokumentacija nove pulske bolnice. Ishodovana je građevinska dozvola, dogovoreni su krediti s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj te jednom komercijalnom bankom i sad se čeka jamstvo Vlade za ovaj komercijalni kredit, što bi konačno otvorilo vrata raspisivanju međunarodnog natječaja za izvođače.

Kako kaže ravnatelj bolnice dr. Lems Jerin, u razvijenom svijetu bolnice poput naše izgrade u dvije godine. Idejni projekt nove pulske bolnice postoji još od 1970-ih, ali je tada planirana bolnica paviljonskog tipa, od čega se kasnije odustalo budući da uvelike otežava rad i povećava troškove.

Kolokvijalno svi kažemo "gradit će se nova bolnica", međutim, riječ je o rekonstrukciji i dogradnji dviju najnovijih zgrada u krugu bolnice - petokatnice poznate kao rodilište ili ginekologija, useljene 1979. godine, te susjedne jednokatnice koju zovemo dijagnostika, laboratorij ili radiologija, a izgrađena je 1992.

Bolnicu paviljonskog tipa trebale bi zamijeniti dvije velike zgrade, kapaciteta oko 600 kreveta, međusobno povezane tzv. toplim hodnicima. Prema izvedbenom projektu, koji je u ožujku ove godine izradio pulski projektni biro Urbis 72, ukupna je vrijednost građevinskih radova oko 436,5 milijuna kuna, bez PDV-a, a opremanje prostora zahtijevat će dodatnih 180 milijuna kuna, opet bez PDV-a. Za početak gradnje novac je namaknut kreditima HBOR-a te jedne komercijalne banke, a za opremanje planira se posegnuti za EU-fondovima.

Zgrada ginekologije, koju projektanti vode pod nazivom Zgrada I, širit će se na račun sadašnjeg velikog parkirališta, onog "divljeg" koje je stalno pod vodom. Buduće parkiralište sa 630 mjesta "pregazit" će sadašnju borovu šumicu i bolnički zid prema istoku, prelivši se preko njega na sadašnje vrtove. Još ćemo mi žaliti za starom bolnicom - šalimo se, iako u svakoj šali ima istine - jer u krug nove bolnice pacijenti neće moći automobilom. Neće biti ni visokih borova ni središnjeg bolničkog parka, jer će se na njihov račun proširiti dijagnostika, dakle Zgrada II.

Moramo se početi opraštati i od onog impozantnog, doduše već dugo zakračunatog pješačkog ulaza u bolnicu, na kojem već stoji natpis Sveučilište Jurja Dobrile. I, da, K.u.K. Marinespital, u kojem su se od 1861. do 1991. liječili "carski" i "narodni" vojnici i mornari, okupljanjem pulske bolnice na jednoj adresi - Zagrebačka ulica broj 30, više neće biti ni mornarička ni vojna, a najmanje bolnica.

No dobit ćemo puno više U Zgradi I smjestit će se suvremena stacionarna bolnica. Bit će tu i 10 operacijskih dvorana s 10 kreveta u šok-sobama, rađaonica s tri boksa i jednom operacijskom dvoranom za hitnoće, prva pomoć sa 16 kreveta, patologija s tri stola za obdukciju, bolnička ljekarna i laboratorij, praonica rublja dnevnog kapaciteta 3.500 kilograma te središnja sterilizacija kapaciteta 6.600 litara sterilnog materijala.

U Zgradi II, koja će uz postojećih 3.300 dobiti još 7.500 kvadrata, imat ćemo dnevnu bolnicu sa 71 krevetom, od čega 28 za hemodijalizu, dvije operacijske dvorane za tzv. dnevnu kirurgiju te poliklinike s 80 specijalističkih timova i 47 liječničkih ordinacija. Pod istim krovom ostala bi nuklearna medicina, a pridružili bi se i gama-dijagnostika, fizikalna medicina te centar za dijabetes i onkologiju. (Piše Duška PALIBRK; snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

CIJELI TEKST ČITAJTE U PRILOGU ZOOM TISKANOG IZDANJA. 


Podijeli: Facebook Twiter