Nova "Proba orkestra" u Zerostrasseu

S originalne "Probe orkestra" kazališta Dr. Inat
S originalne "Probe orkestra" kazališta Dr. Inat

Branko Sušac, voditelj kazališne skupine Dr. Inat, na današnjoj je konferenciji za novinare u pulskom SAKUD-u najavio premijeru obnovljene predstave "Proba orkestra" koja će igrati u Zerostrasseu od 18. do 20. lipnja u 20.30 sati.

- "Probu orkestra" smo radili prije 20 godina kada je počeo rat. Bila su to kaotična vremena i masu nas nije znalo što se zapravo događa. U Puli se tada nismo dijelili po nacionalnosti već po tome da li netko radi ili ne. Predstavu smo radili u znak protesta protiv generala koji je bio predsjednik države koji je svima zapovijedao poput sumanutog dirigenta, a drugi uvod u predstavu dao nam je istoimeni Fellinijev film. Kada smo u kontekstu nedavne proslave 30. rođendana Inata razmišljali o tome koju bi predstavu mogli obnoviti nametnula se upravo "Proba orkestra", kazao je Sušac.

On je napomenuo da predstavu mnogi pamte čak i nakon 20 godina te je dodao da je ona izmijenjena jer su sada strahovi nešto drugačiji.

- Čudno je to reći no mislim da je tadašnji strah od rata bio daleko manji od sadašnjeg straha od života. Mlade je danas strah da ne izgube posao, strah od stvari koje se prebrzo mijenjaju, strah od Europe i što će nam donijeti. Za shvaćanje tog straha dosta mi je pogledati kako žive članovi mog ansambla koji unatoč tome što su školovani ne uspijevaju naći posao bolji od onog konobarskog pa rade za nikakve ili preniske plaće. To su naši novi strahovi. Radi se o predstavi koja je puna ogorčenosti, ali koja ima i element pobune protiv svega što nam se događa, zaključio je Sušac.

U novoj postavi "Probe orkestra" glavne su uloge ostvarili Šandor Slacki, Mirjana Ban, Sabina Aličić, Nives Galić, Vladimir Butković, Josip Pino Ivančić, Tea Plepelić, Ana Černjul, Patrik Lazić i Andrea Lončarić. Autor glazbe je Leo Štekar, dok su za snimanje i produkciju glazbe zaduženi Marko Jovanović i Sandro Butković. Majstor rasvjete je Marko Bolković dok scensko oblikovanje potpisuje Josip Brajković. Režiju "Probe orkestra" potpisuje Branko Sušac.

Budući da predstava igra u podzemnim tunelima Zerostrasse gdje je temperatura stalnih 14 stupnjeva organizatori savjetuju posjetiteljima da se primjereno odjenu. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter