Nova priznanja istarskom maslinovom ulju

Istarski maslinari nagrađeni na smotri u Italiji (Foto: AZRRI)
Istarski maslinari nagrađeni na smotri u Italiji (Foto: AZRRI)

Četvrtu godinu zaredom proizvođači maslinovog ulja iz Istre sudjelovali su na ocjenjivanju maslinovih ulja sjevernotalijanske udruge maslinara AIPO, koja okuplja više od tisuću proizvođača iz četiriju talijanskih regija u području oko jezera Garda. Višegodišnja suradnja datira iz zajedničkih međunarodnih projekata za razvoj maslinarstva koje su zajedno s AIPO-m provodili Agencija za ruralni razvoj Istre i županijski Odjel za poljoprivredu.

Podjela priznanja, kojoj su u organizaciji AZRRI-ja prisustvovali i istarski proizvođači, održana je nedavno u mjestu Fanzolo di Vedelago. Prijašnjih godina istarska su ulja na AIPO-vim ocjenjivana u samostalnoj kategoriji, no ove je godine sustav bio drugačiji: u posebnoj kategoriji ocjenjivana su ulja s oznakom izvornosti (koju kod nas još nema niti jedno maslinovo ulje), druga kategorija bila je rezervirana isključivo za ulja iz Italije, a treća je obuhvaćala sve ostale zemlje u kategoriji nazvanoj "ekstradjevičansko ulje mediteranske regije". U nadmetanju s uljima iz Španjolske, Portugala i Slovenije, istarska ulja prošla su izuzetno dobro.

Tako su, u potkategoriji blagih ulja, sva tri prva mjesta pripala uljima iz Istre: prvoplasirani proizvođač bio je Agrofin d.o.o. iz Umaga, OPG Toffeti iz Vodnjana je svojim uljem zaslužilo drugo mjesto, a OPG Benvegnu iz Buja treće. U kategoriji umjerenih ulja Marijan Topić iz Pule osvojio je treće mjesto, dok je u kategoriji jakih ulja Istra opet odnijela sve tri medalje: prvoplasirano je ulje vodnjanskog Agroprodukta, drugo mjesto pripalo je OPG-u Flego iz Pazina, dok su treće mjesto podijelili OPG Marušić iz Buzeta i OPG Aralica iz Umaga.

Ukupno su na AIPO-voj smotri ove godine ocjenjivana 23 uzorka ulja dvadesetorice istarskih proizvođača. Uz dodjelu priznanja, susret u Fanzolu imao je u svom programu i posjete tamošnjim maslinicima i uljarama, te stručna predavanja s temama od inovacija u maslinarstvu do uporabi maslinova ulja u gastronomiji. Suradnja AZRRI-ja odnosno istarskih maslinara s AIPO-m nastavlja se i na druge načine: za nekoliko dana očekuje se dolazak talijanskih stručnjaka u Istru radi konzultacija o budućem Centru za održivi razvoj maslinarstva u Vodnjanu. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter