Nova prijava obnove Pionirskog doma

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja Republike Hrvatske objavilo je najavu natječaja za energetsku obnovu zgrada koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanje: škole, vrtići, učenički domovi, itd… Ministarstvo najavljuje da će tijekom studenog biti objavljen poziv na dostavu projektnih prijedloga.

Kvalitetniji uvjeti za djecu

Krajnji rok za podnošenje projektnih prijedloga za svaki privremeni poziv je 90 kalendarskih dana, a cilj je smanjenje potrošnje energije u zgradama javnog sektora. Na natječaj se mogu prijaviti sve jedinice lokalne i regionalne samouprave koje su vlasnici zgrada u kojima javne ustanove obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja i/ili osnivači javnih ustanova koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja. Također se mogu prijaviti javne ustanove koje obavljaju djelatnost predškolskog odgoja, osnovnoškolskog i srednjoškolskog odgoja i obrazovanja te visokog obrazovanja (osnovne škole, srednje škole, učenički domovi, dječji vrtići, jaslice i visokoškolske ustanove) pod uvjetima da su osnovane od strane jedinice lokalne i regionalne samouprave i da su zgrade u kojima obavljaju navedenu djelatnost u njihovom vlasništvu ili u vlasništvu Republike Hrvatske odnosno jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Raspoloživa bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj za prvi od višekratnih privremenih poziva iznose 152 milijuna kuna. Minimalni iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti pojedinom projektnom prijedlogu za provedbu mjera energetske učinkovitosti iznosi 80 tisuća kuna, a maksimalni iznos bespovratnih sredstava iznosi 5,2 milijuna kuna.

- Iznimno me veseli najava novog poziva za energetsku obnovu zgrada namijenjenih djeci i mladima jer na taj način stvaramo kvalitetnije uvijete za boravak naše djece, učenika i odgajatelja u odgojno obrazovnim objektima. Grad Pula, kao i uvijek do sada, će se aktivno uključiti, odnosno prijaviti na sve otvorene natječaje koji budu na raspolaganju kako bi se kvalitetno i racionalno energetski obnovili objekti te ujedno doprinijelo očuvanju okoliša, istaknuo je Aleksandar Matić direktor Castrum Pula 97.

Matić pojašnjava da je u prvom pozivu, koji je nedavno okončan, sufinanciranje iznosilo između 70 i 95 posto ovisno o stupnju razvijenosti jedinice lokalne samouprave. Europski fond za regionalni razvoj projekte je sufinancirao s 30 posto, dok Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 40 do 55 posto, ovisno o stupnju razvijenosti jedinice lokalne samouprave. Okončanim projektom ugovorena je obnova 33 zgrade ukupne vrijednosti 73,11 milijuna kuna.

Racionalno obnavljanje objekata

S obzirom da je na prošlom ovakvom natječaju Grad Pula, odnosno Castrum, prijavio projekt energetske obnove Dječjeg kreativnog centra (bivši Pionirski dom), očekuje se da i ovoga puta to učini. Na prošlom natječaju ministarstvo je na raspolaganju imalo 50 milijuna kuna bespovratnih sredstava, no, prijavljeni projekti premašivali su za čak 400 posto vrijednost što je mnoge projekte ostavilo na čekanju. Vjeruje se da bi stoga ovoga puta, s 150 milijuna kuna bespovratnih sredstava, i Pionirski dom mogao u obnovu putem ovog natječaja. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter