Nova poštanska marka posvećena je Puli

Augustov hram (arhiva GI)
Augustov hram (arhiva GI)

Novu redovitu poštansku marku iz serije "Hrvatski gradovi" posvećenu gradu Puli, Hrvatska pošta (HP) pustit će u optjecaj u ponedjeljak, 3. ožujka, priopćeno je danas iz HP-a.

Motiv marke je pulski Augustov hram. Marka, čija nominalna vrijednost iznosi 2,80 kn, izdana je u arku od 50 maraka. Autor poštanske marke je Hrvoje Šercar, slikar i grafičar iz Zagreba. Marka je tiskana u nakladi od 1.000.000 primjeraka, a HP je izdala i prigodnu omotnicu prvog dana.

Žig prvog dana bit će u uporabi 3. i 4. ožujka u Poštanskom uredu 10101 Zagreb u Jurišićevoj 13.

Augustov hram potpuno je sačuvana antička sakralna građevina koja plijeni poglede svakog posjetitelja pulskoga Foruma, podsjećaju iz HP-a. Sagrađen je za života prvoga rimskog cara Augusta, između 2. godine prije Krista i 14. godine poslije Krista. Bio je posvećen carskom božanstvu Augustu i božici Romi, personifikaciji Rima, a jedan je od najljepših primjera ranocarskoga rimskog hramskoga graditeljstva. Danas se u Augustovu hramu nalazi stalna izložba "Antička kamena plastika" koja je dio antičke zbirke Arheološkog muzeja Istre. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter