Nova poskupljenja, sindikati dogovaraju prosvjed

(S. RADOLOVIĆ)
(S. RADOLOVIĆ)

Promjene stupaju na snagu, poruka je s naslovnice internetske stranice hrvatske Vlade. I zaista promjene su stupile na snagu s prvim danom 2013. Poskupio je kruh. U pulskoj pekari Brionka potvrdili su nam da su korigirali cijene, odnosno podigli ih za pet posto. Toliko je postotak novog poreza na kruh, mlijeko, lijekove, knjige i ortopedska pomagala za koje je dosad vrijedila nulta stopa PDV-a.

Poskupili su već ranije i neki mliječni proizvodi. Cijene hrane u stalnom su porastu, skuplji su struja i plin. Ovo posljednje uvođenje petpostotnog poreza na kruh i mlijeko samo je kap koja bi mogla preliti čašu, upozorava Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnog sindikata Hrvatske. Jer ističe da ovo poskupljenje možda ne znači puno za mjesečni kućni budžet, nekoliko desetaka kuna, ali problem je što su to, kako kaže, strateške namirnice.

- Najsiromašnijima su to osnovne namirnice. No, problem je što ta poskupljenja nisu izolirana, na njih se nadovezuju druga. Tijekom nekoliko zadnjih kriznih godina banke su podigle kamate na postojeće kredite i time su građanima povećali rate. S obzirom da plaće to nisu pratile, građani imaju manji raspoloživi dio dohotka za trošenje. Događala su se i druga poskupljenja - cijena hrane je polagano rasla, prošle godine s dizanjem PDV-a na 25 posto došlo je do lančane reakcije poskupljenja, cijena plina i struje je značajno porasla, poskupile su komunalije, nabraja Sever.

Hoće li rast cijena osnovnih namirnica Hrvatsku obogatiti s novim siromasima?

- Znamo da je velik broj ljudi u opasnosti od naglog potonuća u siromaštvo zbog toga što su na samoj granici… A očekujemo da će u ovoj godini dolaziti do novih poskupljenja hrane, nimalo nije optimističan Sever.

U Sloveniji su već neko vrijeme građani nezadovoljni, što su iskazali na brojnim prosvjedima. Hoće li i Hrvati na ulice? Prema najavama Severa, to bi se moglo dogoditi početkom proljeća. Čelnici pet sindikalnih središnjica već dogovaraju veliki prosvjed u Zagrebu zbog gospodarskog i socijalnog stanja u zemlji.

Rovinjske pekare "voze" po starom

Kako saznajemo, cijene u rovinjskim privatnim pekarama do daljnjeg ostaju iste. Od Sandre Žužić, vlasnice pekare Mrvisa doznajemo da su cijene stare, a da li će ići u korak sa svim ostalim poskupljenjima ne zna. Sličan odgovor dobili smo i u pekari "Dan i noć", u vlasništvu Qenaja Hamita, u kojoj se također, krušni proizvodi još uvijek prodaju po staroj cijeni.

Poreč: Povećanje za neke vrste kruha

"Od 1. siječnja napravili smo neke male promjene u cijenama kruha, odnosno povećanje od maksimalno pet posto koliko je zakonom određeno i to samo na nekim vrstama, dok su druge cijene ostale iste", rekla nam je Klaudija Pilato, suvlasnica pekare Concettino, jedne od najvećih porečkih proizvođača pekarskih proizvoda. Iz druge veće ovdašnje pekarnice Royal, sa sjedištem u Višnjanu, vele da cijene svojih pekarskih proizvoda neće dirati do daljnjega. Situaciju smo provjerili i u dvije manje pekare u gradu, ali neslužbeno doznajemo da za sada nije bilo promjena cijena. (Bojan ŽIŽOVIĆ, N. O. R., V. H.)


Podijeli: Facebook Twiter