Nova pošiljka cjepiva protiv gripe stiže za tjedan dana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska je ostala bez cjepiva protiv gripe, ali postoji mogućnost da dobijemo određenu količinu, teško je ovog trena reći koliko. Hrvatski zavod za javno zdravstvo je u postupku nabave dodatnih količina cjepiva koja će redistribuirati početkom prosinca županijskim zavodima. Neće biti kasno za cijepljenje jer gripu očekujemo oko Božića, odnosno početkom godine, kaže Branka Sep-Ševerdija iz Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije u Puli.

Troje oboljelih

U Hrvatskoj su dosad, u trećem tjednu studenog laboratorijski potvrđena tri slučaja gripe i to gripa tipa B kod dvoje djece i jedne odrasle osobe. Detektirana su početkom studenog i dva slučaja importirane gripe A/H3N2 iz Vijetnama. Pojedinačni slučajevi laboratorijski potvrđene gripe zabilježeni su i u drugim državama u Europi, ali stručnjaci kažu da se još ne može govoriti o početku sezone gripe. Za ovu godinu HZJZ je, na temelju prošlogodišnjeg odaziva na cijepljenje, osigurao 280 tisuća doza trovalentnog cjepiva protiv gripe i to samo za rizične skupine u koje spadaju stariji od 65 godina, kronični bolesnici bez obzira na dob te zdravstveni djelatnici.

- Istarska županija dobila je 12.960 cjepiva, što je za 360 doza više nego prošle godine. U pulskom Zavodu cijepljeno je oko 500 građana iz rizičnih skupina, a ostale doze podijeljene su liječničkim ordinacijama u Istri i do sada je dvadesetak liječnika iz Pule, polovina njih, zatražila dodatne doze pa pretpostavljamo da je i u obiteljskim ordinacijama nestalo zaliha. Lani je u županijski Zavod za javno zdravstvo stiglo 12.600 cjepiva, a cijepljeno je 11.590 osoba. Dakle, iako je bio sličan scenarij kao i ove godine, opet se cijepilo manje ljudi nego što je dodatno nabavljeno cjepiva pa je dio toga ostao neiskorišten, kaže dr. Sep-Ševerdija.

Neobično je, potvrđuje, da je počelo virusom B, koji je blaži tip, ali se obično javlja u djece i označava kraj sezone gripe a ne njezin početak. U Europi, gdje su potvrđeni pojedinačni slučajevi, cirkuliraju i A i B virus. Lani je u Istri umrla jedna osoba, a gripa je prijavljena kod 3.011 osoba. Zbog većeg broja umrlih prošle godine od posljedica gripe - u Hrvatskoj ukupno čak 27 smrtnih ishoda i 51.385 oboljelih u evidencijama - ove je godine, čini se, opet veći interes za cijepljenje.

Ozbiljna bolest

- Gripa ili influenca je nepredvidiva i ozbiljna bolest upravo zbog čestih komplikacija koje izaziva. Za vrijeme epidemije gripe puno je veći broj oboljelih, ali i umrlih od upale pluća, kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih bolesti. Naime, za vrijeme sezone gripe bilježi se povećan broj srčanih i moždanih udara kod oboljelih od gripe. Stoga je osobito važno zaštititi se cijepljenjem, uz pridržavanje opće poznatih mjera zaštite - jačanje imuniteta uz prehranu bogatu voćem, tople napitke, redovitu tjelovježbu, boravak na svježem zraku, odmaranje i sedam sati sna, te pranje ruku, prozračivanje prostorija u kojima boravimo i slično, upozorava dr. Branka Sep-Ševerdija. (Duška PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter