Nova porečka zaobilaznica će biti u potpunosti u funkciji tik pred Uskrs

Trenutačno se postavlja završni sloj asfalta
Trenutačno se postavlja završni sloj asfalta

Polaganjem prvog sloja asfalta i postavljanjem ograda, a uskoro i vertikalne i horizontalne signalizacije ušlo se u završnu fazu gradnje posljednje dionice zaobilaznice, smještene na jugu Poreča, koja spaja deponij Košambra i kružni tok na raskrižju prema Funtani, odnosno naselje Molindrio. Službeno otvaranje ove ceste od vitalne važnosti, dužine nešto kraće od dva kilometra, bit će pred Uskrs, kao što je i najavljeno kada su početkom studenog prošle godine radovi startali.

Dodatni ulazi u centar grada

Od glasnogovornice Hrvatskih cesta Tamare Pajić doznajemo da je jučer dogovoren i termin tehničkog pregleda, a to je 10. travnja. Pajić je istaknula da su svi pripremni radovi za dovršetak ceste odrađeni. Inače, investicija je to u cijelosti Hrvatskih cesta, a teška je 18,3 milijuna kuna (bez PDV-a). Ova nova prometnica značajno će rasteretiti područje grada tranzitnog, a poglavito teretnog prometa. Već bi se ovog ljeta trebao promet osjetno preraspodijeliti, jer na ovim prostorima od Tara do Vrsara boravi i stotinu tisuća turista u jednom danu. Dio prometa svakako će preuzeti ova zadnja dionica zaobilaznice.

- Završetak je to velike dionice, započete još 2008. na sjevernom dijelu grada. U početku je radove Grad sam financirao, nakon toga su se uključile Hrvatske ceste koje financiraju cijeli južni krak. Upravo će ovaj zadnji dio označiti dovršetak gradnje zaobilaznice duge oko šest kilometara. Otvorenje planiramo netom prije Uskrsa. U ljeti imamo oko 30 tisuća vozila na cestama i još sto tisuća gostiju koji gravitiraju prema Poreču, pa je zaobilaznica izrazito značajna. Ona će rasteretiti glavnu D75 cestu koja prolazi istarskim gradovima po zapadnoj obali i ide kroz centar Poreča, rekao je dogradonačelnik Loris Peršurić.

Južni krak zaobilaznice donio je i nove ulaze u grad, čime će, dodao je Peršurić, Poreč sad imati odličnu prometnu infrastrukturu za razvoj turizma i ostalih sektora gospodarstva. (Napisala i snimila Tanja KOCIJANČIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter