Nova oznaka "smeće" donosi još veću štednju

Luka Brkić: Pad industrijske proizvodnje opasnije je od pada kreditnog rejtinga
Luka Brkić: Pad industrijske proizvodnje opasnije je od pada kreditnog rejtinga

Nova oznaka "smeće" hrvatskoj ekonomiji, koju je u petak nalijepila utjecajna rejting agencija Moody's, loša je vijest, iako je ona o dramatičnom padu industrijske proizvodnje još lošija, smatra dr. Luka Brkić, profesor ekonomije na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti i ekonomski analitičar. Brkić se slaže s ocjenom da bi mogli uslijediti još veći rezovi za korisnike državnog proračuna.

- Što znači još jedno snižavanje kreditnog rejtinga Hrvatske za državne financije, ali i za građane?

- Pad rejtinga, načelno govoreći, znači lošije uvjete na međunarodnom tržištu kapitala. Zajmovi su manje dostupni, veće su kamate i rokovi kreditiranja. Dakle, imamo veći problem s posuđivanjem novca, ali to ne ide automatizmom.

- Mora li država više štedjeti, s obzirom na poskupljenje kredita? Ministar financija Linić najavljuje da će se neki proračunski troškovi smanjiti?

- S obzirom na već viđeno u ekonomskoj politici ove zemlje - ne samo s ovom Vladom, nego i s prethodnima - očekuje nas fiskalna konsolidacija, odnosno rezanje proračunske potrošnje. Nastavit će se s konceptom štednje, a ne potrošnje. Ako nema ekonomskog rasta, pod otežanim uvjetima kreditiranja, jedina varijanta je još stroža štednja.

- Sve je više onih koji polažu nade u hrvatski ulazak u Europsku uniju. Može li to promijeniti ekonomske trendove?

- Ako netko misli kako je ulazak u EU čarobni štapić, u dubokoj je zabludi. Pitanje strategije i razvoja Hrvatske ostaju u njezinoj odgovornosti i o tome ne odlučuje EU. (D. GRAKALIĆ)

CIJELI RAZGOVOR U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter