Nova oprema za buzetski laboratorij

Primopredaja vrijedne medicinske opreme u Buzetu (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Primopredaja vrijedne medicinske opreme u Buzetu (G. ČALIĆ ŠVERKO)

U Medicinsko-biokemijskom laboratoriju Omero Rauch u sklopu buzetske ispostave Istarskih domova jučer je predan hematološki analizator.

Najveći dio sredstava, odnosno 80.000 kuna za nabavu vrijednog aparata donirali su Giuliana i Rino Muzica. Riječ je od dijelu sredstava prikupljenih u humanitarnoj akciji za liječenje njihova sina Denija Muzice.

Deni Muzica imao je 16 godina kada ga je shrvala teška bolest, maligni tumor između bubrega i slezene. Na čitavom buzetskom području u humanitarnim su akcijama prikupljali sredstva neophodna za dugo i zahtjevno liječenje. Deni je izgubio svoju životnu borbu u ožujku pretprošle godine, a nakon podmirenja svih troškova, njegovi su roditelji odlučili neutrošeni novac donirati u humanitarne svrhe.

Obitelj Muzica još je jednom izrazila zahvalnost svima koji su im u najtežim trenucima priskočili u pomoć.

- Na žalost, ta sredstva onda nisu trebala, ali nam je drago da smo ih mogli uložili u aparat koji će nadam se, možda nekom spasiti život, rekao je Rino Muzica.

Gradonačelnik Valter Flego zahvalio se svima koji su se uključili u humanitarnu akciju namjenski za liječenje Denija kao i njegovim roditeljima koji su te novce opet vratili svim građanima Buzeta kroz nabavu nove opreme.

Stari hematološki analizator kupljen je još početkom 1997. godine. Vijek takvih uređaja ako se intenzivno koriste je pet godina, a buzetski je probleme počeo stvarati nakon sedam godina. Inače hematološki analizator radi najosnovnije analize u laboratoriju, bez njega se ne može.

- Znao je biti van funkcije i po mjesec dana pa se krvne slike slalo za Umag, Labin… Kada se pretprošle godine pokvario tako da je popravak iziskivao prevelika sredstva, dobili smo na posudbu jedan drugi analizator, a potom na svu sreću i donaciju koja je pokrila veći dio cijene nabave novog vrijednog 103.000 kuna. Potpisan je ugovor o darivanju tako da čak i da se laboratorij koji je u koncesiji zatvori, aparat ostaje Buzetu, rekao je Omero Rauch. Novi hematološki analizator radi diferencijalnu krvnu sliku u pet parametra i riječ je o najnaprednijoj tehnologiji unutar te klase. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter