Nova nagrada za Chintis Lungren u Beču

Još jedna nagrada za film 'Život s Hermanom H. Rottom'
Još jedna nagrada za film 'Život s Hermanom H. Rottom'

Dugometražni prvijenac hrvatske redateljice Ivone Juka "Ti mene nosiš" proglašen je najboljim filmom ovogodišnjeg festivala srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma LET’S CEE, koji je završio u Beču u nedjelju, istog dana kada se kao serija počeo prikazivati na Hrvatskoj televiziji.

U konkurenciji 118 filmova svih rodova i dužina, nagrađena je i hrvatska manjinska koprodukcija, 11-minutni animirani film  "Život s Hermanom H. Rottom" ("Elu Herman H. Rott'iga") estonsko-pulske redateljice animiranih filmova Chintis Lundgren.

Estonsko-hrvatsko-danska koprodukcija

Ovaj nagrađivani kratkometražni, 11-minutni animirani film, nastao u estonsko-hrvatsko-danskoj koprodukciji, osvojio je posebno priznanje žirija u konkurenciji kratkometražnog filma.

Novi je to uspjeh Chintis Lundgren (1981.), estonske autorice  s pulskom adresom, nakon što je ovaj njen film osvojio ugledne nagrade na prestižnom zagrebačkom Animafestu, Motovunskom festivalu, na Tais Animationu u Torontu, a prethodno i na Danima hrvatskog filma.

Ovu priču o štakoru pankeru, čiju ustaljenu svakodnevicu poremeti mala mačka buržujka, režijski i animacijski potpisuje Chintis Lungren, a scenarij, pored nje, supotpisuje i animator Draško Ivezić, Puljanin s kojim je Chintis Lundgren osnovala pulski studio za animaciju Adriatic Animation. Film je ljetos uvršten u službenu konkurenciju prestižnog Međunarodnog festivala animiranog filma u francuskom Annencyju, kao i na filmski festival u Krakowu te Animation Forum u Češkoj.

U filmu "Život s Hermanom H. Rottom" koristi se i glazba samoborskog benda Krlja, koja se slaže s autorskom projekcijom lika štakora Hermana koji pije, puši i živi neurednim životom u neurednom stanu, a koji je, pak, potpuno suprotan liku mačke koja sluša klasiku, konzumira brojne malograđanske delicije, voli čistoću. Jednog dana vidi štakora Hermana kako pijan dolazi kući iz bara, pomisli kako je šarmantan i odluči se preseliti k njemu. No, želi ga promijeniti nabolje, zbog čega slijede sukobi i drama koja zrcali emotivne probleme prisutne u mnogim domovima.

Nagrada za životno djelo Želimiru Žilniku

Bečki festival LET‘S CEE održava se jednom godišnje, predstavljajući ponajbolje filmove iz središnje i istočne Europe, s obzirom da filmovi iz regija geografski i povijesno bliskih Austriji inače teško dolaze do ondašnjih kina. Nagradu za životno djelo ovogodišnjeg izdanja festivala, koje se održalo od 1. do 11. listopada, osvojio je novosadski redatelj Želimir Žilnik. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter